Celeste Split in actie tegen PKC. | Foto: archief./Rene van Dam
Celeste Split in actie tegen PKC. | Foto: archief./Rene van Dam Foto: pr./Rene van Dam

Verlies TOP bij rivaal PKC

Sassenheim • TOP is er niet in geslaagd om de tweede competitiewedstrijd in winst om te zetten. In een op papier topwedstrijd tegen PKC eindigde voor zowel de ploeg als het publiek in een teleurstelling. Na een gelijk opgaande eerste helft (11-11) kwam de ploeg van Jan Niebeek maar liefst tien minuten niet tot scoren. PKC profiteerde hiervan door uit te lopen naar 15-12. Het verschil van minimaal drie doelpunten bleef tot het einde van de wedstrijd staan.

De wedstrijden tegen PKC hebben altijd een speciaal tintje. Beide ploegen zijn al jaren ieder seizoen in de race om het landskampioenschap en beide ploegen hebben veel internationals. Een topwedstrijd zo vroeg in het seizoen zegt nog niet zo heel veel, maar het zijn wel altijd wedstrijden die graag gewonnen worden. In de voorbereiding oefenden de teams al tegen elkaar en dat was een prachtige wedstrijd om te zien. PKC won toen met minimaal verschil: 31-30. Het publiek hoopte op een herhaling van zo'n wedstrijd. TOP ging uitstekend van start door uit drie aanvallen twee keer via Barbara Brouwer te scoren. PKC trok de stand al vrij snel weer gelijk en hierna scoorden de ploegen om en om en waren gelijkwaardig aan elkaar. Bij 5-4 kwam PKC voor het eerst op voorsprong. De 8-9 was er eentje om in te lijsten: een prachtige pass van Nick Pikaar werd door Paul Anholts met één hand afgemaakt. Verder viel er in de laatste 10 minuten van de eerste helft weinig te genieten. Op slag van rust was het net als vorige week Celeste Split die voor de 11-11 zorgde.

Na rust werd de lijn van de laatste tien minuten doorgezet: veel plaatsfouten, één schots aanvallen, onbegrip tussen de spelers en de verdedigende druk van PKC waar TOP geen antwoord op had. In de doelpuntloze fase van ruim tien minuten profiteerde uiteindelijk PKC met een paar mooie goals. De thuisclub liep zelfs uit naar 18-13. Met het wisselen van vak van Nick Pikaar en Mick Snel probeerde coach Jan Niebeek de wedstrijd te kantelen. Dit lukte enigszins, want zowel Snel als Pikaar kwamen in het andere vak vrijwel gelijk tot scoren. PKC rook echter de winst, speelde zakelijk en effectief en met nog vier minuten op de klok was de voorsprong uitgebreid naar 23-17. TOP herstelde zich nog enigszins in de laatste minuten van de wedstrijd, maar kwam niet verder dan 23-20.