Aanvoerder Mick Snel viert de vijfde landstitel voor TOP. | Foto: René van Dam/www.rvdam.nl Foto: René van Dam
foto

TOP opnieuw landskampioen in Ziggo Dome

Sassenheim • TOP/SolarCompleet is voor de derde keer op rij landskampioen geworden. In een vol Ziggo Dome versloegen de Sassenheimers Fortuna uit Delft met 24-20. Het is de vijfde landstitel voor TOP.

TOP startte als favoriet in deze finale van de Korfbal League, waarin Fortuna de verrassende tegenstander was. De ploeg uit Delft versloeg op dinsdag in een derde beslissende wedstrijd nog knap PKC en verschafte zich zo een plek in de strijd om de landstitel. Die andere plek had TOP al veilig gesteld door in twee wedstrijden te winnen van Blauw-Wit.

Voorsprong bij rust

De ploeg van Jan Niebeek kende een droomstart in Amsterdam. Binnen zeven minuten stond het al 5-0, door doelpunten van Nick Pikaar, Daniel Harmzen, Jet Hendriks en Celeste Split. Fortuna kwam terug tot 6-4, maar daarna liep TOP opnieuw uit, onder meer door doelpunten van Mick Snel en Sanne Jousma. Bij 10-4 stonden zeven van de acht spelers van TOP al op het scoreformulier. Het gaf de kracht van de ploeg uit Sassenheim goed weer. Vlak voor rust wist Fortuna nog aan te haken, en stond een overbrugbare 12-8 op het scorebord.

Split beste in finale

In de tweede helft zette Fortuna door en had TOP het even lastig. De ploeg uit Delft kwam terug tot 13-12, waarna een time-out aan de Sassenheimse kant werd aangevraagd. Topscoorder Celeste Split - ook uitgeroepen tot Speelsters van de wedstrijd- schoot de belangrijke 14-12 binnen. Vervolgens liep TOP opnieuw uit via Jet Hendriks, maar komt Fortuna terug tot twee (15-13). Split brengt TOP weer op een gat van vier punten door twee scores. Na de 18-13 van Daniel Harmzen komt Fortuna voor het laatste terug tot 18-14, maar met twee doelpunten gooit Hendriks de wedstrijd voor TOP definitief in het slot (15-21).

Afscheid Harmzen met doelpunt

De laatste minuten van de wedstrijd zijn niet echt spannend meer. De belangrijkste vraag is alleen nog: gaat Daniel Harmzen met nog een doelpunt afscheid nemen? Het antwoord is ja, als Harmzen vlak voor tijd de 15-23 binnenschiet. Direct daarna krijgt de routernier een publiekswissel. Hij neemt afscheid op het hoogste niveau, en nog belangrijker, met de vijfde landstitel voor TOP. De 24-20 van Fortuna is nog voor de statistiek, maar de beker gaat opnieuw mee naar Sassenheim. Ook in het seizoen 2017-2018 is TOP landskampioen.

De finale Korfbal League 2017-2018:

De selectie van TOP wordt gehuldigd op het eigen sportcomplex.| Foto: pr./René van Dam/www.rvdam.nl
Coach Jan Niebeek (r) en teammanager Daniel van 't Hof spreken samen het publiek toe. | Foto: pr./René van Dam/www.rvdam.nl
Veel supporters zijn bij de huldiging van de kampioenen. | Foto: pr./René van Dam/www.rvdam.nl