Op slag in oranje Kor van Hateren, op boeg in groen Ton Schlief.
Op slag in oranje Kor van Hateren, op boeg in groen Ton Schlief. Foto: M. Hoogkamer

Tien uur roeien in Ringvaartregatta: goede prestatie Voorhouter Ton Schlief

Sport

Roeivereniging IRIS roeiers zetten goede tijd neer op Ringvaartregatta

Voorhout/Lisse • De 43e Ringvaartregatta werd op woensdag 6 juni geroeid. Roeivereniging Iris werd vertegenwoordigd met een dubbeltwee met ploegnaam Korenton. De roeiers Kor van Hateren uit Lisse en Ton Schlief uit Voorhout hadden een vroege start geloot en mochten als 26e van meer dan 170 deelnemende boten om 6.20 uur Leiden verlaten en de Kaag opsturen.

Er stond een zwakke tot matige noordelijke wind zodat de eerste 30 kilometer van de tocht tegenwinds was. Vanaf Halfweg was er geen tegenwind meer te verwachten, maar was het inmiddels behoorlijk warm geworden. Door rustig technisch te roeien en strak door de bochtige vaarten van de Kaagrand en de doorgangen van de ringvaartbruggen te sturen waren de mannen in Halfweg al wat verder voor in het deelnemersveld geraakt.

Hozen

Het mooie weer trok echter veel recreatievaart en er werd behoorlijk hinder ondervonden van de golfslag van sloepen en kruisertjes. Bij het rustpunt op 60 kilometer in Lisse werd de boot door clubgenoten dan ook al voor de derde keer weer droog gehoosd en gesponst, terwijl Kor en Ton op de wal respectievelijk aan vermoeide schouderspieren en rugspieren werden gemasseerd.

Vierde plaats

Met nog 40 kilometer te gaan werd de Kaag weer opgestuurd om via Warmond en Koudenhoorn wederom op de Zijl in Leiden aan te komen. Met name op de Zijl en de Vliet kreeg de ploeg te kampen met hek- en kruisgolven van pleziervaart, zodat nog twee keer de boot geleegd moest worden. Bij de verplichte drie kwartier rust bij de sluis in Leidschendam voor de laatste keer. De mannen waren inmiddels behoorlijk vooraan in het veld beland en roeiden de laatste etappe van 12 kilometer naar Delft zonder zicht op andere deelnemers met nog voldoende reserveduurvermogen uit en finishten kort na vijf uur. Naderhand bleek dat ze een kwartier sneller hadden geroeid dan in 2016, resulterend in 28e in het deelnemersveld, 4e in de bootcategorie en een roeitijd net onder de 10 uur.

Roeiers die interesse hebben om langere afstanden (30 à 40km) te roeien kunnen bij RV IRIS aan de Ruishornlaan 23 in Lisse terecht voor marathon training. Daarnaast kan er bij IRIS natuurlijk ook recreatief geroeid worden op de Ringvaart en Kaag. Meer informatie te vinden op www.rv-iris.nl

Uit de krant