De afzwemmers met hun diploma. | Foto: pr.
De afzwemmers met hun diploma. | Foto: pr. Foto: pr.

Diplomazwemmen bij de Columbiaan

Sport

Voorhout • Ruim twintig kinderen behaalden op zaterdagmiddag 7 juli het A-, B- of C-diploma bij zwemvereniging de Columbiaan. Zwemvereniging de Columbiaan heeft volgens de nieuwe zwem-eisen de volgende  diploma's uitgereikt; zes A-diploma's, dertien B-diploma's en drie C-diploma's.

Alle kinderen zijn uiteraard geslaagd, maar deze worden natuurlijk  alleen geselecteerd als het team zeker weet dat zij klaar zijn voor het betreffende diploma. Het niveau wordt beoordeeld tijdens de lessen. Tijdens de zwemlessen  krijgen de lesgevers vaak van ouders te horen dat hun kind stopt na het B-diploma. De voornaamste reden hiervan is dat ouders hier het nut niet van inzien. Vandaar dat de Columbiaan de meerwaarde van het C-diploma promoot. De naam van het ABC-traject zegt het eigenlijk al: Zwem-ABC.

Aanleren, Beter, Compleet

A staat voor Aanleren, B staat voor Beter en C staat voor Compleet. Dat is ook de reden waarom alle kinderen aangeraden wordt om ook voor zwemdiploma C te gaan. Naast het feit dat het zwemdiploma ABC dan 'compleet' is, zijn er nog tal van redenen om hiervoor te kiezen. Het tussentijds stoppen wil dus zeggen dat een kind vaardigheden mist om zichzelf in veiligheid te brengen.

De mening van de Columbiaan
"Is het C-diploma verplicht? Nee. Wordt het aangeraden? Absoluut! Alleen met zwem-ABC is een kind écht voorbereid op een leven lang (veilig) zwemplezier. Met de komst van zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van waterrecreatie, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Deze vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen van het c-diploma. Anders dan vroeger, toen er alleen nog maar A en B was, hebben de kinderen van tegenwoordig het C-diploma echt nodig."

Diploma's

Het A-diploma is gehaald door; Mamhoud, Mees, Alexander, Guus, Bregt en Lotte. Voor het B-diploma slaagden; Thomas, Fileine, Olivier, Kimberley, Kai, Lieke, Dani, Sebbe, Flora Patricia, Rick, Lotte, Ayah en Mohamad. Roos, Lynn en Elize maakten met het C-diploma het Zwem-ABC compleet.

Uit de krant