Manon Wiegerink (l) is bondscoach van het Nieuw-Zeelands korfbalteam. | Foto: pr.
Manon Wiegerink (l) is bondscoach van het Nieuw-Zeelands korfbalteam. | Foto: pr. Foto: pr.

De 25-jarige bondscoach vanNieuw-Zeeland komt uit Sassenheim

Sport

Sassenheim • De Sassenheimse Manon Wiegerink groeide op bij korfbalvereniging TOP. Sinds vorig jaar maakt ze in Nieuw-Zeeland scholieren enthousiast voor de sport. Deze zomer heeft ze er nog een functie bij: die van bondscoach van het Nieuw-Zeelands korfbalteam.

Een uur na de wedstrijd tegen Hong Kong heeft Manon Wiegerink tijd voor een telefonisch interview. Ze is met het Nieuw-Zeelands korfbalteam in Japan, om mee te doen aan het kwalificatietoernooi voor het WK van 2019 in Zuid-Afrika. Teams uit Oceanië en Azië strijden in Tokio om de zes plekken die daarvoor te vergeven zijn. De beste zes ploegen mogen volgend jaar naar het hoofdtoernooi. De wedstrijden tegen Japan en Hong Kong zijn op zondag en maandag gespeeld, twee keer verloor haar team. "Het verlies tegen Hong Kong was ingecalculeerd. Zij staan elfde op de wereldranglijst, wij staan op de 25ste plaats. Dat is nogal een verschil. Dat overbrug je niet zomaar. Tegen Japan verloren we helaas ook, maar daar had echt meer in gezeten. We stonden zelfs voor, maar verloren uiteindelijk met één punt verschil."

Sportcultuur

Wiegerink is als bondscoach van het team mee naar Japan. Hoe wordt een 25-jarige korfbalster uit Sassenheim de leading lady van het Nieuw-Zeelands team? Ze moet lachen om de vraag. "In 2017 ben ik in juni naar Nieuw Zeeland gegaan om daar korfbaltrainingen te geven. In Nieuw Zeeland wordt bijna alle sport vanuit de scholen georganiseerd, daar zijn ze echt fanatiek in. De cultuur is er ook echt naar ingericht om te sporten. Veel scholen hebben bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag een sportmiddag. Ik ben daar op verschillende scholen trainingen gaan geven om de kinderen kennis te laten maken met korfbal."

Lees het hele interview in De Teylinger van woensdag 1 augustus. 

Uit de krant