Celeste Split was opnieuw onnavolgbaar in Nijeveen. Net als vorig jaar beslist zij het duel, dit keer met zeven doelpunten. Foto: René van Dam/www.rvdam.nl
foto

Strijdvaardig TOP pakt de punten in Nijeveen

Sassenheim • Een zeer strijdvaardig TOP heeft de eerste punten gepakt. In Nijeveen trof de ploeg van coach Jan Niebeek een eveneens zeer gemotiveerde tegenstander DOS'46. Het werd een gelijk opgaande strijd waarbij TOP na een tactisch sterke wissel in de slotfase aan het langste eind trok en zo de eerste overwinning van het seizoen behaalde. Een mooie revanche op de teleurstellende nederlaag van vorige week tegen Fortuna.

Bij TOP startte Fenna Jagtman wederom in de basis voor de zieke Sanne Jousma. Ondanks dat er acht dezelfde spelers als vorige week in het veld stonden, leek het of er een totaal andere ploeg stond in vergelijking met vorige week. TOP toonde zich strijdlustig, ging voor iedere bal en schuwde de duels niet. Dat was ook nodig tegen DOS'46 dat altijd met veel strijdlust, inzet en een fanatieke aanhang de thuiswedstrijden ingaat. Bovendien had DOS'46 veel vertrouwen getankt na de onverwachte overwinning tegen LDODK vorige week.

Split en Jagtman op dreef

De eerste twee aanvallen leverden voor beide ploegen gelijk een doelpunt op. Hierna nam DOS'46 een kleine voorsprong waarbij de 3-1 ook voor de neutrale kijker een prachtig was in de buzzer. Celeste Split zat al snel heel goed in de wedstrijd en met twee benutte vrije ballen was de stand weer gelijk. De eerste voorsprong voor TOP was een goal van Fenna Jagtman die deze wedstrijd een belangrijk was want zowel aanvallend (drie goals) als verdedigend speelde zij heel sterk. Na vijftien minuten spelen was het nog steeds een gelijk opgaande wedstrijd, maar waren er nog maar elf goals gemaakt, mede door goed verdedigend werk van beide ploegen. De tien minuten daarna waren er wel veel goals te noteren en bleef TOP een kleine voorsprong houden. Net voor rust was het toch DOS'46 dat met de 11-10 de ruststand bepaalde.

Na rust was het gelijk Celeste Split die in stelling werd gebracht en met haar vijfde goal was de stand weer gelijk. Het tweede aanvalsvak had legio kansen en doelpogingen, maar veel moeite om tot scoren te komen en daarom kon TOP niet verder in score uitlopen. Aangezien DOS'46 ook moeite had om de korf te vinden bleef het heel spannend. Nick Pikaar en Paul Anholts in het andere vak speelden als vanouds: Anholts heersend onder de korf en Pikaar met zijn onnavolgbare acties zorgden wel voor makkelijke scores.

Winter zorgt voor aansluiting

Bij 14-14 stokt de doelpuntenproductie aan TOP-zijde te lang en daarvan profiteerde DOS'46. De 16-14 werd beantwoord met een wissel bij TOP. Thimo Winter kwam in het veld en scoorde de aansluiting. DOS'46 voelde toch dat er wat te halen viel en vierde iedere onderschepping en balbezit. TOP liet zich uit de tent lokken en vergat even het eigen spel te spelen. Zo kon DOS'46 uitlopen naar 18-15 en leek de wedstrijd uit handen te worden gegeven. Frustratie werd zichtbaar bij TOP, wat Pikaar een gele kaart opleverde. Het waren de TOP-dames die in de slotfase van de wedstrijd een beslissende rol spelen. Eerst een afstandstreffer van Celeste Split, vervolgens een benutte strafworp voor Fenna Jagtman.

Zes doelpunten inlopen

Een tactische vakwissel van Barbara Brouwer naar het andere vak leverde haar gelijk een strafworp op en zo stond er met nog twee minuten op de klok weer een gelijke stand: 18-18. Nu rook TOP de overwinning en de al eerdergenoemde strijdlust werd nu perfect omgezet in acties en goals. DOS'46 ging fouten maken en zo kon Split met alweer haar zevende treffer TOP weer op voorsprong zetten. Nick Pikaar rondde een mooie aanval af en als Frank Mostard onreglementair tegen de paal wordt gelopen is het Mick Snel die de eindstand op 18-21 bepaalde met een benutte strafworp.

Grote opluchting bij TOP, niet alleen door de overwinning, maar vooral door de manier waarop de ploeg door was blijven gaan en strijdlust had getoond. Een zwaar bevochten overwinning die de lange busreis terug naar Sassenheim heel aangenaam maakte.