Barbara Brouwer zet TOP met twee rake schoten op voorsprong. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam
foto

Zwaarbevochten punt voor TOP

Sassenheim • Het werd een spannende avond in het Friese Gorredijk, waar LDODK de tegenstander was. In een wedstrijd waarin TOP met een ruime achterstand (17-11) de rust inging, pakte een omzetting van de vakken na rust goed uit. TOP kwam weer in de wedstrijd en had met vijf seconden op de klok de winst alsnog in handen. De strafworp werd gemist, zodat met 24-24 een puntendeling alsnog het resultaat was. Een resultaat waar beide ploegen gemengde gevoelens over hadden, maar dat over het geheel gezien een terechte uitslag was.

TOP startte fel aan de wedstrijd en het eerste schot van Celeste Split was gelijk een doelpunt. Ook de 1-2 was voor TOP. Dit was lange tijd de laatste keer dat TOP op voorsprong stond. Ondanks een wat nerveuze fase met balverlies van beide ploegen, was het LDODK dat het scoringsinitiatief had. Met veel aanvallen en een tomeloze inzet liep de thuisclub uit naar 5-2. Het eerste aanvalsvak van TOP had erg veel moeite om tot scoren te komen en menig aanval eindigde zonder een schotpoging. Bij 9-5 waren het de dames van beide ploegen die belangrijk waren. Jet Hendriks met twee snelle goals achter elkaar en Barbara Brouwer met een knappe goal in de draai betekenden de 9-8. LDODK scoorde ook via de dames en langszij komen lukte niet. LDODK kwam zelfs op 16-10, waarbij de 14-10 van voormalig TOP-speler Friso Boode een prachtige was. Met rust stond er een 17-11 achterstand op het scorebord.

Wisselingen

In de rust werd besloten om de vaksamenstelling te wijzigen en zo werden Paul Anholts en Celeste Split en Jet Hendriks en Frank Mostard van vak gewisseld. Een hele goede ingreep bleek al snel, want Mostard bracht heel veel energie en vechtlust in het vak en Mick Snel en Celeste Split samen brachten meer aanvalskracht. Mostard kreeg gelijk twee strafworpen mee en LDODK had duidelijk moeite met de omzetting van de vakken. Toch duurde het nog even voordat TOP de achtervolging definitief kon inzetten.

Heksenketel

In een ware heksenketel van een slotfase werd de strijd tot op het randje uitgevochten. TOP kroop dichterbij en Celeste Split en Frank Mostard waren belangrijk met hun goals. Met de 22-22 van Paul Anholts waren er nog ruim vier minuten te spelen. De time-out van coach Jan Niebeek had effect, twee aanvallen later met twee rake schoten van Barbara Brouwer betekende voor het eerst sinds de 1-2 weer een voorsprong. Het liep niet meer bij LDODK, maar de individuele klasse bracht de ploeg toch weer op gelijke hoogte. Met nog 21 seconden op de klok stormde Barbara Brouwer nog één keer naar binnen en de actie leverde een strafworp op. De ultieme kans op alsnog een overwinning werd gemist door Nick Pikaar.