Mick Snel in duel met Marcel Segaar. Foto: pr./René van Dam
foto

TOP in topper naar winst tegen Fortuna

Sport

Sassenheim • De korfballers van TOP/SolarCompleet hebben een zware week met drie competitiewedstrijden succesvol afgesloten en daarmee de koppositie in de Korfbal League overgenomen van Fortuna/Logistiek. In een boeiende en gelijk opgaande wedstrijd wist TOP pas in de laatste vijf minuten het verschil te maken. Met deze overwinning heeft TOP de top drie van de Korfbal League gehad en alle drie de wedstrijden werden knap gewonnen.

Vorige week was het de lastige wedstrijd tegen Blauw Wit Amsterdam die knap werd gewonnen. Afgelopen dinsdag volgde de wedstrijd tegen rivaal PKC, dat op dat moment nog een punt boven TOP stond. De affiche verdiende meer dan een wedstrijd op een doordeweekse avond, maar door de Europacup was er helaas geen andere mogelijkheid. Desondanks was sporthal De Korf redelijk gevuld. TOP speelde vanaf het begin een fantastische wedstrijd en gaf PKC geen moment het idee dat er in Sassenheim punten waren te halen. De PKC-dames moesten hun meerdere erkennen in de TOP-dames, want vooral Barbara Brouwer (Erima Player of the match) en Celeste Split waren op schot en met respectievelijk acht en zeven doelpunten en drie strafworpen waren zij niet te stoppen. Met rust had de ploeg van Jan Niebeek al een mooie voorsprong van 16-11. In de tweede helft speelde PKC wat beter en ging vooral zuiverder schieten. Toch werd het niet echt spannend meer omdat TOP de marge heel knap steeds op drie of vier goals wist te houden. TOP won met 28-25.

Eerbetoon

De derde wedstrijd was tegen Fortuna in Delft, dat vorige week in de laatste seconden een zeker lijkende winst weggaf en daarmee ook de koppositie. Fortuna draait een goed seizoen, maar heeft nog moeite om het goede spel een hele wedstrijd vol te houden. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte om Theo Korporaal te herdenken. Hij was een Fortuna clubman in hart en nieren, waarin hij vele functies vervulde en enthousiast supporter was. In het verleden was hij ook trainer van TOP.

Evenwicht

Fortuna startte de wedstrijd met veel inzet en gelijk twee goals. Thomas Tiggelman, die op de plek speelde van de Paul Anholts die net vader was geworden, zag zijn eerste schot ook door de korf gaan. De 3-1 was weer voor Fortuna dat weinig kansen nodig had. Nick Pikaar, die gaande de wedstrijd steeds beter ging spelen scoorde de 3-2. De 4-2 voor Fortuna en het plan om Sanne Jousma ruimte te geven pakte verkeerd uit. Jousma scoorde heel knap uit twee pogingen even zoveel doelpunten en bracht TOP weer langszij. Jet Hendriks zette TOP voor het eerst op voorsprong. TOP verdedigde sterk en vooral Pikaar en Mick Snel onderschepten regelmatig de ballen in de verdediging. De aanvoer naar de spits van Fortuna, Tim Heemskerk, betaalde zich uit en hij zorgde er eigenhandig voor dat Fortuna in het spoor van TOP bleef. Met rust was de wedstrijd helemaal in evenwicht met 12-12.

Gelijkopgaand

Na rust waren het Nick Pikaar en Barbara Brouwer die TOP voor het eerst op twee punten voorsprong zetten en vanaf dat moment had TOP lange tijd het initiatief en de voorsprong. De wedstrijd werd wel steeds fysieker en de scheidsrechter had zijn handen vol aan de spelers en de coaches. TOP trok zich daar het minste wat van aan bleef tot 15-17 (prachtige goal Celeste Split) de marge behouden. Fortuna had het lastig en het kruit leek wat verschoten. Maar Fortuna is enorm gegroeid in het spel en vooral ook het doorzettingsvermogen en met een prachtige onehander werd het 17-17 met nog 17 minuten op de klok.

Slotoffensief

De wedstrijd lag weer helemaal open en Fortuna kwam zelfs op 19-17. Jet Hendriks was in die fase belangrijk, want zij scoorde gelijk de aansluitingstreffer. De 20-18 werd door Snel en Split teniet gedaan. Nog een keer kwam Fortuna op voorsprong, maar Nick Pikaar met alweer zijn vijfde goal zette beide ploegen weer op gelijke hoogte. Split, die heel goed werd verdedigd, had genoeg een millimeter ruimte voor de 21-22. Fortuna knokte zich nog eenmaal langszij. Maar de eerstvolgende aanval was weer voor Jet Hendriks die met een grote glimlach illustreerde hoe mooi en leuk korfbal kan zijn. Toen Pikaar wederom raak schoot was de wedstrijd definitief gespeeld. Invaller Wessel van Noort bracht voor het eerst het verschil op drie doelpunten. Aanvoerder Mick Snel, vooral in de tweede helft de aanjager, schoot zijn ploeg naar een 22-26 overwinning.

Koppositie

Een mooie, maar vooral ook heel sterk collectief gespeelde wedstrijd. In deze wedstrijd bleek wederom dat de verschillende tactische plannen die door de tegenstanders worden bedacht niet hun uitwerking hebben. Bij TOP worden de situaties herkend en het spel wordt aangepast. Het mooie van deze ploeg is dat alle spelers op verschillende momenten belangrijk kunnen zijn. Dat is de conclusie die kan worden getrokken nu de eerste helft van de competitie er op zit en TOP de koppositie heeft ingenomen.