Sanne Jousma in de aanval voor TOP/SolarCompleet.
Sanne Jousma in de aanval voor TOP/SolarCompleet. Foto: pr./René van Dam
foto

Zakelijke overwinning van TOP op Deetos

Sassenheim • In de wedstrijd tussen de nummer één en de nummer laatst lag het in de lijn der verwachtingen dat TOP/SolarCompleet zou gaan winnen van Deetos/Snel. De ruststand gaf echter nog een ander beeld, want bij 10-9 was de wedstrijd nog niet gespeeld. TOP kon niet echt in de wedstrijd komen en had veel kansen nodig om tot scoren te komen. De run van vier goals net na rust was echter beslissend en de winst kwam geen moment in gevaar. Deetos/Snel zal snel punten moeten gaan pakken om rechtstreekse degradatie te voorkomen. TOP blijft op koers voor de playoffs.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd bekend gemaakt dat coach Jan Niebeek ook komend seizoen de hoofdtrainer zal zijn. Assistent-trainer Frits Haan neemt een sabbatical en zijn plek zal worden in genomen door de huidige hoofdtrainer van TOP 2, Ruben Boode. Daarmee verbindt succestrainer Niebeek alweer voor het zevende seizoen aan TOP.

Doelpunten schaars

TOP was individueel gezien vele malen beter, maar kon dat in het spel maar moeilijk tot uitdrukking brengen. Deetos/Snel speelde meer als team en het was dat de zuiverheid ontbrak, anders had de ploeg de wedstrijd langer spannend kunnen houden. Deetos/Snel ging extreem achter verdedigen en daar had TOP moeite mee. Te vaak was de bal na één schot weer voor de tegenstander. De doelpunten waren in de eerste helft schaars, waarbij opviel dat van de tien goals, er zes uit handen van de TOP-dames kwamen. De 8-5 en 9-5 van Barbara Brouwer betekenden de eerste voorsprong van vier punten. Even zo snel was deze voorsprong alweer gereduceerd tot twee en zelfs één doelpunt net voor rust: 10-9.

Na rust startte TOP een stuk beter, aan de hand van Mick Snel (3) en Jet Hendriks werd de voorsprong in korte tijd uitgebreid naar 14-10. TOP kreeg wat meer grip op het achter verdedigen en vooral Paul Anholts profiteerde daar van. Deetos/Snel herpakte zich nog enigszins, maar kon niet dichterbij komen dan twee doelpunten.

Niet sprankelend

Deetos/Snel bleef het wel proberen om aan te haken, maar miste daarvoor simpelweg de kwaliteit. TOP scoorde, ondanks het matige spel, wat gemakkelijker en kon de voorsprong in de laatste tien minuten nog uitbreiden. De mooiste goals kwamen uit handen van Sanne Jousma, die haar tegenstandster twee keer het nakijken gaf en met één hand scoorde. Ook de 25-19 van Mick Snel was een prachtige. Zo viel er zo af en toe wat te genieten, maar sprankelend werd het nooit. Twee benutte vrije ballen van Celeste Split, een prachtige goal in de draai van Deetos/Snel en een afstandstreffer van Frank Mostard bepaalden de eindstand op 28-22. Een zakelijke overwinning waarbij er voor TOP nog voldoende te verbeteren valt, maar waar voor nu de winst telt.