Patricia Koot (m) met de gouden medaille op de 500 meter. Meike Veen (r) wordt derde.
Patricia Koot (m) met de gouden medaille op de 500 meter. Meike Veen (r) wordt derde. Foto: pr.

Patricia Koot wint voor tweede keer de Vikingrace

Sport

Warmond • De Viking Race is het grootste internationale schaatstoernooi voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorieën van 11 tot en met 16 jaar.  Patricia Koot (WIJC) stond nu aan de start bij de 13-jarigen, de dames C1, en het lukte weer.

De eerste 500 meter won Koot in 43.00, op de eerste 1000 meter werd zij tweede in 1.26.07, ruim een seconde boven haar PR. De WIJC-schaatsster staat vrijdagavond eerste in het tussenklassement. Op zaterdag 2 maart begint ze  de 500m met gedeelde winst , nu gereden in 42.65. Dezelfde tijd als de Italiaanse Melanie Segata, die teveel moet toegeven op de 1000 meter om gevaarlijk te zijn. Met deze tijd wordt het gat met haar grootste concurrente, Meike Veen, groter. Daarna de laatste 1000 meter, weer tweede nu in 1.25.09 achter Meike Veen, die wel een persoonlijk record rijdt.

Patricia Koot wint de Viking Race in het klassement bij de dames C1 met 171.230 punten, tweede wordt Meike Veen met 171.730 punten. Nummer 3 is de Poolse Aleksandra Czapnik met 174.040 punten.

Rens Vergeer op twaalfde plaats

Rens Vergeer (WIJC) staat voor de tweede keer aan de start bij de Viking Race. Vorig jaar werd hij negende bij de elfjarigen. De jongens van 12 jaar rijden drie keer een 500 meter en een keer de 1000 meter. Vergeer start heel goed met een persoonlijk record, 43.72, de twaalfde plaats. De tweede 500m op vrijdag gaat in 44.40, weer twaalfde.

Op zaterdag is de start iets minder, vijftiende in 44.49, maar de 1000 meter gaat weer in een nieuw persoonlijk record, 1.28.11. Ruim een seconde sneller dan zijn vorig PR van begin februari.  Het is de elfde tijd op de 1000m.
In het klassement eindigt Vergeer op de twaalfde plaats. De winst bij de twaalfjarigen is voor de Noor Didrik Eng Strand, tweede wordt Mats Bendijk uit Nederland en derde de Pool Mateusz Sliwka .

Over de Vikingrace

Tijdens dit tweedaagse toernooi, dat sinds 1989 wordt georganiseerd door STC Rutten, gaan zo'n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan in IJsstadion Thialf in Heerenveen. De deelnemers komen onder andere uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Wit Rusland, Roemenië, Groot-Brittannië en Denemarken.

Veel schaatsers die nu aan de internationale top staan hebben in het verleden ereplaatsen behaald tijdens de Viking Race. Bekende oud-deelnemers zijn onder andere Sven Kramer, Ireen Wüst, Koen Verweij, Marrit Leenstra en Kai Verbij. Tijdens het toernooi worden de buitenlandse schaatsers ondergebracht in gastgezinnen. Uit de contacten tussen de deelnemers en gastgezinnen zijn al vele internationale vriendschappen ontstaan. Nederland neemt bij de Viking Race deel met twee teams: een team van het gewest Friesland en een team Nederland.

Uit de krant