Leander van der Geest (m) op het hoogste podium, met nummer twee Casper de Gier (l) en Ruud Slagter. Foto: pr./Arjen Vervoort/schaatspeloton.nl

Leander vd Geest wint marathon klassement bij beloften

Sport

Warmond • Na de natuurijswedstrijden in Zweden moest er nog één marathonwedstrijd gereden worden voor het klassement van de KPN Marathon Cup. In de Elfstedenhal in Leeuwarden werd de finale wedstrijd voor de Heren Beloften, voor Dames Topdivisie en Heren Topdivisie verreden. Leander van der Geest ging bij de beloften met de Cup naar huis.

Leander van der Geest (WIJC en Sportchalet Viehhofen) stond al heel lang aan de kop van het klassement, maar hij kon in de laatste wedstrijd nog altijd ingehaald worden. Opletten was dus het devies en dat deed Van der Geest. Er was een kopgroep weg met daarin drie mannen van de ploeg Bouwpartners. Een van de drie was een grote concurrent voor de eindoverwinning, Casper de Gier , die dus hulp had van twee ploeggenoten. Verder bestond de kopgroep uit Yves Vergeer (WIJC) en Hendrik Poelstra. Toen het klassement hem bijna uit handen leek te glippen, lukte het Van der Geest toch nog de oversteek vanuit het peloton naar de kopgroep te maken.

Casper de Gier ontsnapte in de slotfase uit die kopgroep en kwam alleen over de finish. Het podium van deze finale was verder voor Remon Vos (tweede) en Harm Visser (derde). Yves Vergeer werd vijfde en Leander van der Geest was de laatste van de kopgroep die over de streep kwam. Dat leverde Van der Geest genoeg punten op voor de overwinning van het klassement van de KPN Marathon Cup. Casper de Gier eindigde als tweede, Ruud Slagter als derde.

Dames Topdivisie

Irene Schouten deed mee aan deze laatste wedstrijd en weer ging zij met de dagwinst naar huis, net als alle andere keren dat zij aan de marathoncompetitie deelnam. Manon Kamminga werd tweede en Imke Vormeer werd derde.  Lisa van der Geest (WIJC en mkbasics.nl) finishte als vierde en Loesanne van der Geest (WIJC en Nedflex) reed naar de tiende plaats. Anne Leltz (WIJC en A6) werd 31e.  Iris van der Stelt (WIJC en mkbasics.nl) moest er in de 69e ronde af.

Dames klassement

Manon Kamminga reed alle wedstrijden in de KPN marathon competitie en heeft op een wedstrijd na ook steeds veel punten gehaald. Zij won dan ook het dames klassement met 259.2 punten. Tweede werd Imke Vormeer met 225 punten en op de derde plaats met 220.8 punten is Irene Schouten geëindigd. Iris van der Stelt eindigde, na de winst vorig jaar, als vijfde. Lisa van der Geest werd tiende. Hun ploeg mkbasiscs won wel het ploegenklassement. Loesanne van der Geest eindigde als dertigste, debutante Anne Letz als 53ste.