Nick Pikaar (l) begon op de bank, maar viel later toch in. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

TOP verliest van rivaal PKC

Sassenheim • Naar de wedstrijden tussen TOP/SolarCompleet en PKC/SWKGroep wordt altijd uitgekeken. Tussen de twee ploegen die gaan voor het landskampioenschap is de rivaliteit groot. In deze editie was het PKC dat aan het langste eind trok. In een strijd die heen en weer golfde, was TOP de eerste 10 minuten de bovenliggende ploeg. PKC kwam voor rust nog terug in de wedstrijd en ging rusten met een 15-13 voorsprong. Na rust verzuimde PKC door te drukken en kwam TOP bij 21-21 weer langszij en zelfs op voorsprong. Een hectische slotfase volgde waarbij op 23-25 en nog 3 minuten op de klok een omstreden strafworp de definitieve beslissing bracht.

In een volle sporthal en onder toeziend oog van de NOS begon de wedstrijd met een sportief moment. Celeste Split, die vorige week de positie van topscorer aller tijden bij de dames van oud-PKC'er Suzanne Struik overnam, kreeg een bos bloemen. Gelijk daarna was er weer de gezonde rivaliteit, want beide ploegen willen graag winnen en moeten dat ook om een plek bij de eerste vier te bereiken. Bij TOP startte de licht geblesseerde Nick Pikaar op de bank. Na nog geen twee minuten had PKC al drie keer gewisseld om zo de beste verdedigster op Celeste Split te krijgen. Ondanks dat was Split zeker in de eerste helft (zes goals) niet te houden.

TOP schiet uit startblokken

De eerste tien minuten waren voor TOP, dat heel fel uit de startblokken kwam. Twee schoten van Frank Mostard en een afstandsschot van Jet Hendriks betekenden al snel een 0-3 voorsprong. Pas na 7 minuten noteerde PKC zijn eerste doelpunt. TOP bleef met goed spel en zuivere schoten tot 11-12 op voorsprong en het was dankzij de PKC-dames dat de ploeg in het spoor kon blijven. Na 19 minuten spelen kwam PKC dan toch langszij en bij 14-13 was er voor het eerst een voorsprong. PKC kwam beter in de wedstrijd en kon net voor rust de 15-13 binnenschieten. Opmerkelijk was dat topschutters Mick Snel en Richard Kunst, elkaar dusdanig in evenwicht hielden dat ze beiden met nul doelpunten de rust in gingen.

Trekker overhalen

Na rust was het dan toch Kunst die de voorsprong vergrootte naar 17-13. Bij TOP lukte er in die fase te weinig en er waren veel eenschots aanvallen. De tweede helft werd het spel nog fysieker en dat resulteerde in overtredingen die zeker volgens het publiek de nieuw ingevoerde groene kaart -vijf minuten tijdstraf voor de speler- verdienden. Frank Mostard moest na zo'n overtreding even geblesseerd het veld verlaten, maar kon later weer verder. PKC verzuimde om definitief de trekker over te halen en TOP kon zich daardoor weer terug in de wedstrijd knokken. Mick Snel stond op het juiste moment op en schoot zijn ploeg van 19-16 naar 19-18. PKC liep weer uit naar 21-18, maar weer Snel en twee keer Split (goed voor in totaal negen doelpunten deze wedstrijd) brachten TOP weer op gelijke hoogte. TOP kwam daarna zelfs op een 21-23 voorsprong door wederom Snel.

Spannende eindfase

Hierna brak een zeer spannende eindfase aan. De aanval van TOP viel echter stil en PKC hield het hoofd het meest koel en kwam toch weer op 23-23 en liep zelfs uit naar 25-23. Met nog 2.55 op de klok kon er nog van alles gebeuren, maar een toegekende strafworp betekende de 26-23 voor PKC. De tijd daarna was te kort om nog tot scoren te komen en met een schot in de slotseconden won PKC deze editie met 27-23. Jet Hendriks kreeg nog een groene kaart voor commentaar op de leiding. Een wedstrijd waarin het publiek de grote winnaar was, want beide ploegen hadden er een spektakel van gemaakt.