Jet Hendriks (r) viert het doelpunt van Julia Schuiling (l). | Foto: pr./René van Dam

TOP wint van LDODK en neemt koppositie over

Sassenheim • In een volle sporthal De Korf werd het publiek in de eerste helft niet verwend met veel doelpunten. In de wedstrijd tussen koploper LDODK/Rinsma Modeplein en nummer twee TOP/SolarCompleet voerden de verdediging in de eerste helft de boventoon. Dit resulteerde in een magere 8-8 bij rust. Na de pauze kwam TOP als beste uit de kleedkamers. Met een ander strijdplan en vooral een veel hoger rendement wist TOP bij 15-15 een run van zes goals te maken. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. TOP won met 27-21 en neemt hiermee de koppositie over van LDODK.

In een week waarin bekend werd dat de huidige trainer/coach Jan Niebeek zal worden opgevolgd door Leon Braunstahl stond er een topper op het programma. In de laatste wedstrijd voor de returns speelden de nummers 1 en 2 tegen elkaar met als inzet de eerste plaats. Beide coaches wilden er vooraf niet teveel waarde aan hechten, omdat de competitie pas halverwege is, maar feit was wel dat beide ploegen heel graag wilden winnen. Bij TOP ontbraken (nog steeds) Celeste Split en Nick Pikaar en Roos Verheugt startte daarom weer in de basis. Bij LDODK ontbrak topschutter Erwin Zwart.

Kansen onbenut

De wedstrijd kwam moeizaam op gang met veel schoten, onrustige aanvallen en balverlies bij beide ploegen. Het was uiteindelijk LDODK dat de score opende en gelijk naar een 0-3 voorsprong schoot. Roos Verheugt scoorde daarop het eerste doelpunt voor TOP en Jet Hendriks had vervolgens maar drie pogingen nodig voor twee goals waarna de stand weer gelijk was. Hierna begon het stuivertje wisselen en had TOP vooral moeite met het achterverdedigen van LDODK. Niet erg leuk om naar te kijken, omdat het spel er enorm door wordt vertraagd. De kansen die daaruit ontstonden werden niet benut en vaak te onrustig genomen. Beide ploegen kregen ongeveer evenveel kansen maar het rendement was onder de maat. Het bleef spannend, omdat geen van beide ploegen los kon komen en afstand kon nemen. Bij 8-8, gescoord door Tim Flokstra, werd eindelijk het juiste antwoord op de tactiek van LDODK gegeven. Dit was gelijk ook de magere ruststand.

Ander strijdplan

Na rust ging het stuivertje wisselen nog een tijdje door, maar TOP begon wel langzaam onder de verdedigende druk uit te komen. De score werd geopend door Paul Anholts met een benutte strafworp. LDODK verzaakte om hun strijdplan aan te passen en te schakelen naar een ander plan. Dat was in het voordeel van TOP. Na zes minuten verliet Barbara Brouwer licht geblesseerd het veld en in haar plaats kwam Julia Schuiling. Deze wissel pakte goed uit, want TOP kwam steeds beter in de wedstrijd. Naast dat Schuiling twee keer tot scoren kwam, ging het rendement opeens met sprongen omhoog en ook het andere vak benutte veel meer kansen. Vooral Flokstra en aanvoerder Mick Snel wisten de korf gemakkelijk te vinden.

Schuiling speler van de wedstrijd

Frank Mostard, voor rust nog redelijk onzichtbaar, onderscheidde zich met een aantal knappe onderscheppingen en goals. Bij 15-15 nam TOP de wedstrijd definitief over na een run van 6 goals in 7 minuten tijd. Dit gat kreeg LDODK niet meer gedicht ondanks een goede invalbeurt van Eline Haan (goed voor vier doelpunten) en TOP kon de wedstrijd redelijk ontspannen uitspelen. Zo kreeg het publiek toch nog waar ze voor kwamen namelijk veel goals en een mooie overwinning. De eindstand van 27-21 werd bepaald met een knappe onehander van de sterk spelende Sanne Jousma. Ook de invalbeurt van Julia Schuiling ging niet ongemerkt voorbij: zij werd door het publiek gekozen tot speler van de wedstrijd.

Doelpunten: Mick Snel (5), Tim Flokstra (5), Jet Hendriks (4), Sanne Jousma (3), Roos Verheugt (3), Frank Mostard (3), Paul Anholts (2) en Julia Schuiling (2)