Twee podiumplaatsen na marathons in Zweden | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Lisa van der Geest in de aanval tijdens een wedstrijd op de binnenbaan in Nederland. | Foto: ArjenVervoort
Lisa van der Geest in de aanval tijdens een wedstrijd op de binnenbaan in Nederland. | Foto: ArjenVervoort (Foto: Arjen Vervoort)
Sassenheim

Twee podiumplaatsen na marathons in Zweden

  Sport

Warmond/Sassenheim • De laatste drie wedstrijden om de KPN Grand Prix zijn verreden op het zee-ijs in Luleå in het noorden van de Botnische Golf in Zweden. Lisa van der Geest kwam zaterdag op het podium voor de zilveren medaille, Iris van der Stelt in de finale wedstrijd op zondag voor de bronzen plak.

De eerste wedstrijd in Luleå ging op donderdag 20 februari voor de dames over 82 kilometer. Het was die dag erg koud, bij de start -17 graden. Manon Kamminga won de sprint van het peloton. Lisa van der Geest werd zevende en voegde 14 punten toe voor het klassement over 5 afstanden. Iris van der Stelt werd 22e, Anne Leltz finishte als 24e en Loesanne van der Geest als 32e.

Zilver

Op zaterdag was er een korte tocht, 36 kilometer, en de wind speelde een belangrijke rol. De eerste kopgroep werd gevormd door Manon Kamminga, Merel Bosma en Anna van den Bos. Deze laatste moest afhaken waarna Lisa van der Geest, Iris van der Stelt en Elsemieke van Maaren de aansluiting konden maken. Iris van der Stelt moest de kopgroep na ongeveer 30 kilometer loslaten. Ploeggenoten Merel Bosma en Lisa van der Geest probeerden het Manon Kamminga lastig te maken, maar zij wist de aanvallen te pareren.

Door onvoldoende samenwerking kon de kopgroep niet standhouden en werden de dames door de tweede groep opgeslokt. Dat betekende dat 15 dames moesten sprinten om de winst. Iris van der Stelt probeerde iedereen voor te zijn, maar werd achterhaald door Manon Kamminga die, nadat ze Iris had ingehaald, volop door sprintte en weer een overwinning in de KPN Grand Prix pakte. Lisa van der Geest had een verkeerde inschatting gemaakt en kon daardoor het gaatje dat Kamminga sloeg niet meer overbruggen, zij werd tweede en Merel Bosma derde.

Brons

De finalewedstrijd van de KPN Grand Prix, de Sea-Ice Classic, is gewonnen door Ineke Dedden. Zij was de snelste van een kopgroep van zes die overbleef van de vroege ontsnapping. Ankie Ytsma werd tweede en Iris van der Stelt won brons.

De tocht ging over rondes van slechts zes kilometer. Het ijs onder de Bergnäsbrug was door dooi te slecht voor de geplande grotere ronde van 11 kilometer. Na een klein uur ontstond er een kopgroep van dertien dames zonder de belangrijke namen voor het totaalklassement. De kopgroep bleef goed samenwerken. Het peloton hield de afstand in eerste instantie overbrugbaar maar verloor toch de aansluiting. Zes vrouwen bleven in de kopgroep over en gingen strijden om de winst. Iris van der Stelt, Loesanne van der Geest Ineke Dedden, Ankie Ytsma, Janneke Elzinga en Sandra Dekker moesten na 104 kilometer sprinten om de overwinning. Ineke Dedden toonde zich hierin het snelst, zij bleef op de streep Ankie Ytsma net voor. Iris van der Stelt moest genoegen nemen met de derde plaats. Loesanne van der Geest werd vijfde. 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>