Logo deteylinger.nl
Andrea Bouma werd al eerder nationaal jeugdkampioen. Nu heeft ze ook bij de senioren haar eerste gouden medaille binnen. | Foto: pr.
Andrea Bouma werd al eerder nationaal jeugdkampioen. Nu heeft ze ook bij de senioren haar eerste gouden medaille binnen. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Teylingen

Andrea Bouma Nederlands kampioen op de 400 meter

  Sport

Teylingen • Het weekend van 29 en 30 augustus stond voor de Nederlandse topatleten in het teken van Nederlandse Kampioenschappen Atletiek. Van AV De Spartaan waren zes atleten aanwezig. Andrea Bouma uit Voorhout wist dat het een moeilijke strijd zou worden op de 400 meter. Vanwege de concurrentie, zeker zes dames zijn snel genoeg om de winst te pakken, en de wind, die behoorlijk aanwezig was op de finale zondag. In die finale haalde Andrea op het rechte stuk de andere atleten in en won ze in een uitstekende tijd van 53,87. Ruud van Noort, eveneens uit Voorhout, behaalde brons op zijn geliefde onderdeel discuswerpen. Verrast was hij zeker, maar hij had er stiekem ook van gedroomd. 


Met een grote glimlach op haar gezicht kwam Andrea over de finish. Ze wist het, ik ben Nederlands Kampioen. Een mooie beloning na een langdurige revalidatieperiode van twee jaar. Andrea Bouma is weer helemaal terug aan de top. De op Papendal trainende en wonende atlete heeft dit jaar al meerdere keren haar fitheid kunnen tonen. In juli liep zij met 53,53 op de 400 meter een dikke verbetering van haar persoonlijk record. En nu Nederlands Kampioen. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen, een plek in het 4x400 meter estafetteteam lijkt opeens zeer realistisch.

Discuswerpen

Bij het discuswerpen waren de omstandigheden zeer lastig omdat de wind van achteren kwam. Normaal gesproken gooien de discuswerpers altijd tegen de wind in, maar dat was op de accommodatie in Utrecht niet mogelijk. In zijn vierde poging kwam Ruud tot 45,57 en ging daarmee van de vijfde naar de tweede plaats. Uiteindelijk wist hij zich niet meer te verbeteren en eindigde tot zijn goede verbazing op de derde plaats. Een mooier cadeau voor zijn jarige vriendin kon hij niet bedenken. Door de corona hebben Fleur en Ruud hun huwelijksplannen uitgesteld tot 2021. Daar zullen zij in de discusring op de atletiekbaan van AV De Spartaan elkaar het jawoord geven.

Bronzen medaillewinnaar Ruud van Delft en zijn vriendin Fleur. | Foto: pr.

Junioren tonen goede vorm

De overige deelnemers hebben uitstekend gepresteerd. Deze junioren krijgen hun grote kans nog, over twee weken tijdens de Nederlands Kampioenschappen Junioren. Op hink-stapspringen kwam Anne-Wil van Werkhoven tot een mooie vierde plaats met een sprong van 11,01, haar beste prestatie dit seizoen.

De zestienjarige Suus Altorf behaalde de zesde plaats op de 400 meter horden. In de series liep zij met 1:02,51 een verbetering van haar eigen clubrecord. Op hetzelfde onderdeel bepaalde Jasmijn Bloemheuvel de achtste plek. Zij liep in de series een dikke verbetering van haar persoonlijk record, 1:04,42. Daarmee bereikte zij de finale, net als Suus.

Ook bij het polsstokhoogspringen speelde de wind een grote rol. Het was lastig springen. Toch lukte het Neal Ott om 4,60 meter te springen, goed voor een zevende plek bij de senioren.

Meer berichten