Afbeelding
Foto: pr.

Profdebuut voor Bassets-talent Tyren Kroos

Sport Sassenheim

Regio • Rugbyspeler Tyren Kroos uit Lisse maakte vorige week zaterdag in Frankrijk zijn professionele rugbydebuut. Daarbij kwam zijn lang gekoesterde droom uit en werd zijn jarenlange trainingen en inzet beloond. 

Kroos is pas de derde professionele speler die in het buitenland aan de slag gaat. Slechts twee landgenoten gingen hem voor, Tim Visser en Zeno Kieft waren in het verleden ook actief in een loodzware Europese competitie.

Talent

De jonge Lisser begon op zijn zesde jaar bij Rugbyclub The Bassets in Sassenheim met zijn sport, en daar viel zijn talent direct op. Zijn atletische loopvermogen en spelinzicht verbaasden de trainers en zij wilden hem het liefst toentertijd al in een tijdmachine stoppen om hem bij het Sassenheimse vlagenschip in te lijven. 

Kostschool in Zuid-Afrika

De middelbare schooltijd doorliep Kroos in Den Haag waar school en rugby te combineren was. Daar werd hij opgemerkt door twee Zuid-Afrikaanse talent jagers. Zij gaven hem de kans om in het rugbygekke Zuid-Afrika een interne rugbyopleiding te volgen. Kroos pakte met beide handen die uitnodiging aan en verhuisde alleen naar Durban. Op dat rugbyinternaat, waar een middeleeuws regime heerste, moest de jonge Lisser door de zure appel heen bijten.

Franse AGEN

Eenmaal terug in Nederland komen er uit Engeland en Frankrijk diverse clubs voorbij waaronder AGEN, een club die in de top 14 van de Franse rugby competitie uitkomt. AGEN zag het in de Lisser wel zitten en gaf hem een contract voor twee seisoenen in hun belofteteam. Daar steekt de boomlange en 107 kilo wegende spierbundel met kop en schouders boven iedereen uit. In de hoofdmacht van AGEN, vallen op de positie van Kroos blessures waardoor hij naar voren schuift en bij het eerste team terecht komt. 

Emotioneel moment

In het thuisduel tegen Lyon mag hij halverwege de tweede helft invallen. Dit was voor hem een emotioneel moment, want vijftien jaar trainen en doorzetten schoten door zijn hoofd. Ondanks het 16-19 verlies deed Kroos op het veld alles goed. Ook de kritische Franse pers was lovend over het optreden van het rugbytalent. 

Zijn oude teammaatjes en trainers van The Bassets zijn trots en blij dat hun oude teamgenoot het gered heeft en hopen dat hij het nog heel ver zal schoppen in de rugbywereld.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant