TOP A1 is de beste van Nederland en viert het feestje. | Foto: pr./Rene van Dam
TOP A1 is de beste van Nederland en viert het feestje. | Foto: pr./Rene van Dam Foto: pr./Rene van Dam
foto

Korfballers TOP A1 landskampioen in Ahoy

Sassenheim •  TOP/LITTA A1 is Nederlands kampioen zaalkorfbal geworden. In het Rotterdamse Ahoy won de juniorenploeg uit Sassenheim met 15-20 van Dos’46 A1.

Het werd een spannende wedstrijd, maar TOP A1 had de ervaring uit eerdere wedstrijden. In de play-offs werd van KoogZaandijk gewonnen, verloren en opnieuw beslissend gewonnen. In al die wedstrijden ging TOP goed van start en wist een groot gat te slaan, om vervolgens de tegenstander toch weer dichterbij te laten komen.

Snelle voorsprong

En ook in de finale, op zaterdag 16 april, ontvouwde zich dit scenario. TOP startte opnieuw furieus en leidde al snel met 4-0, mede dankzij de sterk spelende dames Jill Heijink en Maaike van der Willik. In dat vak maakten Robin Bakker en Ivo Ridder met hun talrijke rebounds lange aanvallen mogelijk, waardoor TOP veel kansen kreeg. Ook in het andere vak schoot Yrsa Ravensbergen in het begin met scherp. Dos’46 kwam terug, vooral door een met scherp schietende Jorne van der Zee. Hij zou uiteindelijk met acht doelpunten ook man of the match worden. Dos’46 kroop dichterbij, maar TOP ging nog met een 7-8 voorsprong de rust in.

Op achterstand

Na de rust kwamen de junioren uit Nijeveen het beste uit de kleedkamer. Via 9-9 lopen ze uit naar 10-9 en 12-10. TOP zet de achtervolging in en komt via Lars Hüsken en Fleur Boeren (strafworp) op 12-12. Het vervolgens opnieuw Heijink die haar ploeg op voorsprong schiet, waarna Dos weer terugkomt. Vanaf 13-13 doet TOP waar het goed in is; lange aanvallen spelen en de juiste kansen kiezen. Hüsken (strafworp) en Mick van Nieuwenhuijzen zetten hun ploeg met nog 8 minuten te spelen weer op 13-15. De 14-16 van Jill Heijink houdt TOP aan de goede kant van de score, en Fleur Boeren zet TOP op 14-17 met nog vijf minuten te spelen.

‘Fantastisch!’

Het blijkt te genadeklap, en de fraaie goals van Hüsken (2 doelpunten) en Ivo Ridder zijn enkel nog voor de statistiek (15-20). Invallers Sanne Pijpers en Tom van der Willik delen ook mee in de feestvreugde en maken nog speelminuten. Coach Sten van Poelgeest is na afloop meer dan tevreden: “We hebben voorafgaand aan het seizoen gewerkt met doelstellingen: ‘Wat willen we nou?’ was de vraag, en daar kwamen play-offs en Ahoy uit. Vervolgens hebben we er echt naartoe geleefd. Ahoy winnen is natuurlijk het summum, dus dit is fantastisch!”.

Foto’s: met veel dank aan René van Dam