Afbeelding
Foto: Mirjam Franken
foto’s

Gouda wint Kaagcup

Sport Ingezonden Sassenheim Warmond

Waterscouts van de Cornelis de Houtman uit Gouda hebben de Kaagcup 2023 gewonnen. Waterscouting St. Willibrordus uit Gouda en de Madonaldgroep uit Den Haag werden tweede en derde. De 46e editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei. In totaal deden 1600 waterscouts mee, met zo’n 320 boten. De deelnemende kinderen kwamen uit de regio’s Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Amstelveen, Haarlem en Rotterdam.

De wisselprijs in de instructieklasse voor de jongere deelnemers werd gewonnen door Scouting Hubertus-Brandaan uit Voorburg. In de vrije klasse voor de oudste deelnemers ging de prijs naar de S.B.N. Doorman-M.O.V.O. uit Rotterdam. De Bim-Bakernessergroep uit Haarlem mocht de wisselprijs voor de schouwen, een iets uitdagender boottype, in ontvangst nemen.

Wedstrijdleider Angela Schubert blikt tevreden terug: ,,We hebben dit jaar drie erg mooie wedstrijden kunnen zeilen, waarbij veel zon en voldoende wind voor ideaal zeilweer hebben gezorgd. Het was in de verschillende wedstrijdklassen nog erg spannend tot op het laatste moment wie er met de prijzen naar huis zouden gaan.”

De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluitend gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. Op vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden gezeild die bepaalden in welk veld (op welk niveau) de deelnemers de zaterdagwedstrijden zouden starten. Per veld waren er drie prijzen te verdienen. De scoutinggroep die met drie of meer lelievletten meedeed en bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. Vorig jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep uit Den Haag. 

Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent Scoutingcentrum. In het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden. 

Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant