Op de sportvelden of in de dans- of muziekscholen ontdekken kinderen wat ze leuk vinden, en maken ze nieuwe vrienden. | Foto: pr.
Op de sportvelden of in de dans- of muziekscholen ontdekken kinderen wat ze leuk vinden, en maken ze nieuwe vrienden. | Foto: pr. Foto: pr.

Fors meer ouders vragen financiële hulp om sport- en cultuurclub te betalen

Sport Regio

Regio • Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland ziet een flinke stijging in het aantal aanvragen van gezinnen die door armoede de contributie of het lesgeld voor een sport- of cultuurclub niet kunnen betalen. In het eerste half jaar van 2023 werd in Zuid-Holland voor 5.926 kinderen en jongeren een lidmaatschap betaald, een stijging van ruim 1.500 aanvragen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit bewijst dat er een groeiende behoefte is aan hulp bij toegang tot sport en cultuur voor kinderen. Met de campagne ‘Kies een club’, die deze week van start is gegaan, vraagt het Jeugdfonds Sport & Cultuur opnieuw aandacht voor dit probleem. En dat is harder nodig dan ooit. 

Uit een rondgang van NU.nl in juli 2023 blijkt dat de kosten voor onder andere lidmaatschappen van sportclubs voor steeds meer ouders onbetaalbaar worden. Vooral gezinnen met kinderen komen niet meer uit met het sociaal minimum. Dat veroorzaakt onder meer stress, isolatie, mentale problemen en een verminderde gezondheid. Op dit moment groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen, waardoor zij niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles kunnen. De verwachting is, op basis van de plannen van het demissionair kabinet voor volgend jaar, dat het aantal mensen in Nederland dat leeft onder de armoedegrens gelijk blijft.


Daarom is het juist nu belangrijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren, ongeacht hun financiële situatie, lid kunnen worden van een sport- of cultuurclub. “Lid zijn van een club, is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Zo blijven ze in beweging, maken ze vrienden, krijgen ze zelfvertrouwen en hebben plezier!”, zegt directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Petra Bosman. Onderdeel zijn van een club zorgt ook voor meer sociale gelijkheid en leidt zelfs tot betere schoolprestaties.

Contributie of lesgeld betalen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen, die opgroeien in een gezin waar niet genoeg geld is voor sport en cultuur. Zo biedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur hulp, waardoor duizenden kinderen en jongeren de kans krijgen om lid te worden van een club en zo samen verder te groeien.

Aanvragen

De campagne ‘Kies een Club’ die op 4 september is gelanceerd, bij de start van het nieuwe sport- en cultuurseizoen, loopt tot en met 30 september. Doel van de campagne is om ouders te laten weten dat ze via www.kieseenclub.nl gemakkelijk een aanvraag kunnen doen voor hulp bij het betalen van de sport of cultuur van hun kind.

Uit de krant