Toeristen genoeg in het voorjaar, maar hoe krijgen we de Bollenstreek jaarrond op de kaart?
Toeristen genoeg in het voorjaar, maar hoe krijgen we de Bollenstreek jaarrond op de kaart? Foto: pr

Directeur ANWB: 'Zet de Bollenstreek het gehele jaar goed op de kaart'

Toerisme Teylingen

LISSE - "Bollenstreek, let op uw zaak." Dat is kort gezegd de boodschap van Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB, die vorige week woensdag voor een volle zaal leden van het Gilde van de Zwarte Tulp toesprak.

Door Arie in 't Veld

Van Bruggen begon met de opmerking dat de eerste files ooit in de Bollenstreek ontstonden door de grote stroom dagjesmensen die naar de bollenvelden kwamen kijken. Natuurlijk hebben we Keukenhof met ook bijna dagelijks files, maar: "Wat doet u de rest van het jaar?" Na een opsomming van jaarrond activiteiten noemde hij enkele voorbeelden, zoals Alkmaar-Kaasstad, Eindhoven-Lichtstad, Deventer-Koekstad. "En Lisse? Of de streek? Is die herkenbaarheid niet aan het verdwijnen? Doet de streek wel voldoende om de toeristen jaarrond te blijven trekken?"

Wijnindustrie
Van Bruggen trok de parallel met de wijnindustrie: op iedere fles wijn staat exact welke druif is verwerkt en waar de wijn is gemaakt. "Kijk eens hoe trots men op de eigen wijnstreek is en hoe dat aan de man gebracht wordt! Bollenstreek, let op." Van Bruggen adviseerde om de handen ineen te slaan en het nieuw gevormde college gildemeesters kan hier uitstekend werk verrichten. Dit college bestaat uit een aantal 'doeners', die hun sporen verdiend hebben in het maatschappelijke middenveld van de Bollenstreek. Uit iedere bollengemeente is een persoon benoemd, die met elkaar gaan proberen de cohesie te versterken en de streek beter op de (wereld)kaart te zetten. Jan van Vliet, gildemeester van het eerste uur: "Wij wonen in een wereldberoemde streek en wij doen soms net of we ons er een beetje voor schamen."

Het eerste wapenfeit van de gildemeesters is Bollenfest '17. In het derde weekend van november worden in de streek op centrale plaatsen restpartijen bloembollen tegen kostprijs aan de streekbewoners verkocht. Doel is dat iedere tuin in de hele streek in het voorjaar volop in bloei staat en zo weer een bezienswaardigheid wordt. Van Vliet: "We beginnen in de streek en wie weet krijgt het landelijk of zefs internationaal navolging. Er is al een aantal grote bollenkwekers en -exporteurs die hun medewerking hebben toegezegd en restpartijen zullen aanleveren."

Panorama Tulipland
Na van Bruggen vertelde voorzitter Herman Hollander een en ander over de ontwikkelingen in het museum: de tentoonstelling van Koster medio september krijgt veel landelijke publiciteit en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Koster schilderde wat zijn tijdgenoot Louis Davids bezong in het liedje: "Naar de bollen…" Het refrein van dat liedje zal dan ook vaak te horen zijn. Hollander: "De ontwikkelingen rondom het Van den Ende Panorama - ook wel Tulipland genoemd - zijn zonder meer goed. We denken te kunnen slagen voor wat betreft de locatie en als klap op de vuurpijl tekenden zowel de schilder Leo van den Ende als de heren Herman van Amsterdam en Piet van Vliet van Tulipland een intentieovereenkomst met het museum. In theorie kan het Panorama in maart 2020 geopend worden. Dán hebben we er een jaarrond attractie bij!"

Uit de krant