Logo deteylinger.nl
Drie weken voor de opening staat er al het nodige in bloei op Keukenhof, wijst Bart Siemerink.
Drie weken voor de opening staat er al het nodige in bloei op Keukenhof, wijst Bart Siemerink. (Foto: A. in 't Veld)

Keukenhof ligt ver voor in groei en bloei

  Toerisme

PARK • Wat velen hebben verwacht is uitgekomen. Mede dankzij de extreem zonnige en warme periode is de groei en bloei van bloembollen nauwelijks meer te remmen. Iets dat zich ook manifesteert in Keukenhof, waar in een kleine drie weken voor de opening op 21 maart al veel bollen in bloei staan.

Door Arie in 't Veld

"Vorig jaar schaatsten we nog met het personeel eind februari op de vijver en nu kun je in korte broek lopen en staan er volop krokussen te bloeien, staan de narcissen in groten getale op springen en zijn ook al veel tulpen bovengronds gekomen. Met name enkele specifieke tuintulpen staan op het punt in bloei te komen. Dat is alles bij elkaar wel wat anders dan een opening met zwarte perken. Nu is het gras zelfs al op een aantal plekken voor het eerst gemaaid." Keukenhof-directeur Bart Siemerink maakt zich geen zorgen over de groei en bloei in het komende seizoen, mede omdat er weer wat koude dagen zijn. "Maar het is spannend om te ervaren hoe de natuur zich nu gedraagt en af te wachten of de natuur zichzelf zal herstellen, zoals velen denken. In elk geval is wat er nu gebeurt uniek in Keukenhof. Als het maar niet volledig de andere kant uitgaat, want veel bollen kunnen wel kou hebben, maar dat geldt niet voor alle soorten. Hoe dan ook: we zijn overgeleverd aan de natuur en zullen zien hoe het loopt," aldus de directeur vorige week woensdag.

Flower Power
Keukenhof voert dit jaar als thema 'Flower Power'. Het is een knipoog naar de hippietijd, maar onderstreept ook de kracht wereldwijd van bloembollen en bloemen. En bloeiende bloembollen verbinden mensen. "Zeker in Keukenhof waar het druk kan zijn, maar je geen geschreeuw hoort en de gasten gebroederlijk langs al het moois lopen." De bezoekers lopen niet altijd op de paden langs de bloemen als ze op zoek zijn naar die ene plek voor een foto die het allemaal zo uniek maakt. "Soms gaat men daar echt wat te ver in. Dit jaar zal dan ook een aantal stewards worden ingezet als een soort informatiepunt, maar ook om de bezoekers die over de schreef gaan toe te spreken. Alles uiteraard op een vriendelijke manier", benadrukt Siemerink.
Zo'n drie weken voor de opening zijn er nog veel activiteiten in het park aan de orde. Tuinlieden, bouwvakkers en andere specialisten hebben het er druk mee om op tijd alles voor elkaar te hebben. "Zoals de complete nieuwbouw van de ingang aan de westzijde, dus aan de Loosterweg. Dat was noodzakelijk, want als we vanwege de grote belangstelling de bezoekersstroom moeten spreiden, komt het parkeerterrein aan die kant van het park in beeld."
Siemerink vertelt dat in het park zelf ook het nodige is veranderd en verbeterd. "Zoals het gebied rond het Irene-paviljoen; verder is de terp vernieuwd en zijn er de nodige bomen en struiken nieuw aangeplant. Dergelijke vernieuwingen zijn gewoon noodzakelijk. Keukenhof haalde het vorige seizoen een 9 bij het tevredenheidsonderzoek en dat cijfer koesteren we. En dat moet ook, want we hebben een naam hoog te houden. Sommige mensen reizen de halve wereld over om Keukenhof te zien en te beleven. En als het even kan ook de bloeiende bollenvelden en het bloemencorso."

Bezoekersaantallen
Of erop wordt gerekend ook dit jaar 1,4 miljoen bezoekers te trekken zegt de Keukenhof-directeur dat men van dat cijfer niet uitgaat, maar toch wel het miljoen in de gaten houdt. En te druk, zoals over sommige attracties wordt gezegd? Siemerink vindt van niet, maar een en ander houdt wel in dat de logistiek in het park perfect op orde moet zijn, om het nog maar niet te hebben over de ontsluitingen. "Dat is geen zaak voor Keukenhof en de gemeente Lisse alleen, maar ook voor alle omliggende gemeenten. De Bollenstreek is in het voorjaar nu eenmaal verschrikkelijk mooi en daar komen veel mensen uit binnen- en buitenland op af. En soms zijn dat niet eens Keukenhof-bezoekers", aldus de directeur.
Keukenhof zelf doet er overigens veel aan om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Met een parkeerterrein waar 4500 auto's en 1000 touringcars kunnen parkeren. Dit heeft een gunstig effect op de verkeersafhandeling rondom het park. Voor 2019 is de entree van P-extra volledig vernieuwd.

Bloemenshows
Siemerink kijkt met vertrouwen het nieuwe, alweer 70ste, seizoen tegemoet. Een seizoen waaraan ook het nodige wordt bijgedragen door honderd bloembollenkwekers die inzender zijn van Keukenhof en vijfhonderd bloemenkwekers die deelnemen aan de bloemenshows in onder andere de paviljoens waar de tentoonstellingen elkaar afwisselen. Hier tonen de kwekers een enorme verscheidenheid aan bloemen en planten, in alle kleuren en vormen. En natuurlijk van topkwaliteit. Dit is de apotheose van een onderlinge competitie tussen telers om de beste teeltprestatie per product, variërend van tulp tot roos. Voor orchideeën wordt al jaren de duizend vierkante meter van het Beatrix-paviljoen gebruikt.
Deze show is de mooiste orchideeënshow in Europa. Een traditionele topattractie is de unieke lelieshow in het Willem-Alexander-paviljoen. Het is de grootste lelieshow ter wereld. Op 6.000 vierkante meter zijn ongeveer 15.000 lelies in circa 300 verschillende variëteiten te bewonderen. In het Oranje Nassau-paviljoen komt het gebruik van bloemen in het interieur aan de orde. Hier is te zien hoe bloemen worden toegepast in verschillende interieurstijlen. Arrangeurs laten tijdens demonstraties zien hoe bloemen op een verrassende manier worden verwerkt in een boeket.

Opening
Keukenhof is geopend van 21 maart tot en met 19 mei. Tickets voor een bezoek kan men aan de kassa of online (1 euro goedkoper) kopen. Wie vaker wil genieten van het park is wellicht voordeliger uit met de Lentepas. Kijk op keukenhof.nl voor info.

Meer berichten