Afbeelding

Teylingen van A tot Z

Verenigingen Teylingen van A tot Z

rubriek • Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in 'Teylingen van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'. In de eerste editie van 2017 is het de beurt aan de Koninklijke NVVH Vrouwennetwerk.

Naam organisatie: Koninklijke NVVH Vrouwennetwerk

Opgericht in: 4 oktober 1961

Aantal leden: ca. 150

Wie zijn we en wat doen we?

Wij zijn een maatschappelijk georiënteerde vereniging, die openstaat voor elke vrouw en die geen partij kiest op levensbeschouwelijk of politiek gebied. De oprichtingsvergadering werd gehouden in 1961 in het Oude Koningshuys in Sassenheim, op initiatief van de dames Venema en Verdegaal. De aanleiding daarvoor was dat er nog niet een dergelijke vereniging in Sassenheim was en dat het een goede mogelijkheid leek om de integratie te bevorderen tussen de nieuwkomers in Sassenheim en de Sassenheimers van origine. Mevrouw van Knobelsdorff, de echtgenote van de toenmalige burgemeester, werd benoemd tot ere-voorzitter. Zij was zelf ooit voorzitter van een afdeling geweest en droeg de vereniging een warm hart toe. Zij bood aan de kersverse afdeling met raad en daad terzijde te staan. De leden van de vereniging kwamen niet alleen uit Sassenheim, maar ook uit Voorhout en Warmond. Daarmee was de afdeling zijn tijd ver vooruit, omdat de fusie van de drie gemeenten pas deze eeuw heeft plaatsgevonden. (Inmiddels zijn ook Lisse en Hillegom bij de afdeling gekomen, waarmee opnieuw sprake lijkt van een vooruitziende blik!).

Wat de huisvesting betreft kreeg de afdeling in 1973 de beschikking over een eigen ruimte in 't Onderdak in de Hoofdstraat. Daar werd gebleven tot 2000 toen de Vomar het pand overnam en de afdeling verhuisde naar het Bolwerk aan de Parklaan, waarvan de naam later werd gewijzigd in 't Onderdak.

De vereniging telt inmiddels ca.150 enthousiaste leden, aan wie een zeer gevarieerd aantal activiteiten wordt aangeboden. Dat betreft onder meer de maandelijkse lezing (in de theaterzaal), de yogaclub, de bridgeclub, de fietsclub, de dinnerclub, de excursies, het koor, de gespreksgroep en eenmaal in de maand een happy hour.

De vereniging stelt zich bij dit alles ten doel: het bevorderen van de emancipatie van haar leden door activiteiten op het gebied van vorming, ontwikkeling en creativiteit en door het opkomen van de belangen van de consument in de meest brede zin.

Waarom is het zo'n leuke vereniging?

De vereniging heeft een uitstekende sfeer, zoals ook blijkt uit de hoge opkomst bij het merendeel van de activiteiten. De lezingen worden doorgaans bezocht door 70 a 80 dames. Nieuwkomers melden zich meestal na een contact met een van de leden. Daarbij is gebleken dat dames die in een van onze dorpen wonen, vaak toetreden tot de vereniging omdat ze graag mensen willen leren kennen.

Wat is jullie ambitie?

De vereniging is sterk gericht op de gemeenschapszin van haar leden. In deze tijd waarin eenzaamheid veel voorkomt, richt de vereniging zich in sterke mate op de uitvoering van gemeenschappelijke activiteiten.

Meer informatie is te vinden op*

Onze website van de afdeling Sassenheim: https://www.nvvh.nl/html/afd.php?afdID=83

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'.

Wilt u uw vereniging ook in deze rubriek, en wilt u weten hoe u dat doet? Stuur dan een e-mail naar Marian Kofoed van Welzijn Teylingen: m.kofoed@welzijnteylingen.nl.

Uit de krant