Logo deteylinger.nl
Golf-oma overhandigt namens de senioren van de OGC een van de zwemvesten aan begeleider Lennart Koning. | Foto Carine Hogenboom - Braam
Golf-oma overhandigt namens de senioren van de OGC een van de zwemvesten aan begeleider Lennart Koning. | Foto Carine Hogenboom - Braam (Foto: Carine Hogenboom - Braam)
Regio

Oegstgeester Golf Club doneert zwemvesten en tilzak aan KaagSailability

  Verenigingen

Op de Kagerplassen is een dagje zeilen niet meer onmogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen op een flink aantal zaterdagen terecht bij de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag. Op zaterdag 26 augustus was het extra feestelijk. De Oma en 60+ club en de Opa's/Senioren van de Oegstgeester Golf Club (OGC) boden zes zwemvesten en een tilzak aan om het instappen en zeilen nog veiliger en comfortabeler te maken.


Sailabilty is een wereldwijd fenomeen, en ook in Nederland is het voor mensen met een beperking inmiddels op twaalf locaties mogelijk om te zeilen. Op de Kagerplassen bestaat het sinds vorig jaar. De watersportvereniging heeft daartoe drie bootjes in bruikleen van Sailability Nederland. Twee zeilboten voor twee personen: een zeiler met begeleider. Maar voor wie het zelf kan, is er ook een eenpersoonsbootje. Deze zeilboten kunnen niet omslaan. Zelfs zonder handen is zeilen mogelijk, met een joystick. Als het nodig is komen de zeilers met een tillift gemakkelijk in de boot.


Op de zeer zonnige, maar helaas windstille zaterdagochtend van 26 augustus heerste er vrolijkheid bij de Kaagsociëteit. Seniorleden van de Oegstgeester Golfclub, de zogenaamde opa's en oma's, zijn naar de sociëteit gekomen om zes zwemvesten en een tilzak aan te bieden. Naturelle damesmode uit de Kempenaerstraat doneerde eerder in augustus ook al twee zwemvesten.
Gewone oranje zwemvesten zijn vaak extra belemmerend, de kleinere zwarte zijn veel handiger om aan te doen en staan bewegen tijdens het zeilen minder in de weg. Ook de tilzak is een mooie aanvulling op de tillift die de vereniging in 2015 heeft gekregen. De tilzak kun je namelijk aanhouden. Dat maakt het gemakkelijker ook weer snel en veilig uit de boot te komen.
Jos Schuurhuizen van OGC bood het eerste zwemvest aan aan een van de begeleiders van KaagSailability, Lennart Koning, die daarna direct met deelnemers Roderick van de Rest en Joske Janson in de boot hielp.


Voor de golfclub was dit een gift waar ze niet lang over na hoefden te denken. Seniorgolfer Wim den Hollander legde uit dat zwemvesten voor KaagSailability voldoen aan hun criteria voor donaties: "We selecteren naar kleinschaligheid en rechtstreeks nut. De donatie moet direct ten goede komen aan de doelgroep. KaagSailabilty past daar perfect bij. Deze donatie is ook voor ons bijzonder, omdat de dames en herensenioren nooit gezamenlijk doneren."


KWV De Kaag is blij met de zwemvesten en de tilzak. Coördinator KaagSailability Elmer Koning: "Veiligheid is bij ons prioriteit nummer één. Met deze nieuwe zwemvesten met een hoog draagvermogen is daar een perfecte invulling aan gegeven. Met de tilzak kunnen we nu in één vaarronde met twee mensen varen als het nodig is dat zij met tilzak en takel in de boot moeten komen. Dat levert ons comfort voor de deelnemers, gemak voor de begeleiders en meer capaciteit om met zeilers het water op te gaan. We gaan de zwemvesten goed onderhouden en zorgen voor het benodigde tweejaarlijkse onderhoud: de vervanging van gaspatroon en zouttablet."


Zeiler Roderick van der Rest had er duidelijk zin in. Het was voor hem de eerste keer dat hij alleen in een boot stapte. Zeilster Joske Janson stapte in de twee persoonsboot en zeilvrijwilliger Cor Smakman stapte naast haar in de boot. Na een korte instructie zeilden ze weg, er was net genoeg wind om een klein beetje vooruit te komen.


De donateurs van de OGC voeren met de coördinator Sailability mee in een sloep en konden zo kijken hoe het er op het water aan toe gaat. Koning: "Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier het de zeilers geeft. Ze komen vaak moe, maar zeer voldaan van het water terug. Wij hebben de neiging om in beperkingen te denken. De deelnemers denken in mogelijkheden."


KaagSailability biedt de kans om je mogelijkheden te verkennen, te benutten en op te rekken, stelde Koning: "Een deelnemer is begonnen met 'ik wil het wel keer meemaken', en zit nu aan roer en leert zeilen. Een ex-zeiler die door omstandigheden te maken kreeg met een handicap, krijgt langzaam zijn zelfvertrouwen terug en vaart nu weer alleen in een boot. Natuurlijk met begeleiding, want veiligheid is en blijft onze topprioriteit."
Kaagsailability bedankte de 'Opa's en Oma's van de Oegstgeester Golfclub en Naturelle Damesmode uit de Kempenaerstraat voor de mooie giften.


Voor wie belangstelling heeft: In 2017 wordt er nog gezeild op 30 september. "Of wil je graag komen helpen? Er zijn altijd nog meer vrijwilligers nodig, zowel in de zeilboot als op de kant." Aanmelden kan bij Elmer Koning, elmer.koning@ziggo.nl, t. 06 40266607.

Meer berichten