Schuttersvoorzitter Ton van der Zwan erelid St. Hubertus | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De nieuwe voorzitter Leo van der Zon overhandigt Ton van der Zwan de St. Hubertus Award. | Foto: pr./St. Hubertus
De nieuwe voorzitter Leo van der Zon overhandigt Ton van der Zwan de St. Hubertus Award. | Foto: pr./St. Hubertus (Foto: Emiel van der Hoeven)
Voorhout

Schuttersvoorzitter Ton van der Zwan erelid St. Hubertus

  Verenigingen

Voorhout • Tijdens de jaarvergadering nam na 29 jaar, waarvan 23 jaar als voorzitter, Ton van der Zwan afscheid als bestuurslid van Schuttersvereniging St. Hubertus. Voor zijn vele verdiensten beloonden de leden hem met het erelidmaatschap van de vereniging.
Van der Zwan wordt opgevolgd door Leo van der Zon.

Na een voorzitterschap van 23 jaar legde Ton van der Zwan vrijdag zijn functie neer. Van 1988 tot 1994 was hij secretaris. Na het vertrek als voorzitter van Ad Deutekom werd Van der Zwan de achtste voorzitter van wat toen nog Vogelschietvereniging Sint Hubertus Voorhout heette. Van der Zwan 'versleet' drie penningmeesters, waarvan de laatste, Richard Kuijten, ook zijn functie neerlegde. Hij wordt opgevolgd door Matthijs Ribberink.

Verhuizingen en naamswijziging

De afgelopen 29 jaar koerste Van der Zwan de vereniging door uitersten. Er waren rustige maar ook onstuimige jaren. In de jaren negentig was er de verhuizing van café Boerhaave naar het Wapen van Voorhout en werden de milieueisen zwaarder. Het schietincident in Alphen zorgde voor grote problemen. Het bestaan van St. Hubertus hing toen aan een zijden draad. Schietverenigingen werd het vuur aan de schenen gelegd en de vergunning voor Koppermaandag, de traditionele schuttersdag, uitgesteld. Van der Zwan voerde talloze gesprekken met de politie. St. Hubertus was geen schietvereniging naar de letter van de wet. Maar toch waren we een 'schietvereniging'. De uiteindelijke oplossing? De naamswijziging voor de vereniging naar Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout. Een van de doelstellingen werd het behouden van het schieten op houten vogels als cultureel erfgoed, traditie en folklore. En daarmee was de toekomst veilig gesteld.

Koppermaandag

Koppermaandag verhuisde naar drie locaties op het sportpark en tweemaal werd de schietpaal vernieuwd. Stapels tekeningen getuigen van de creativiteit van Van der Zwan. Het moest eenvoudiger en het kon eenvoudiger. Bij biljartvereniging Agnes staat de stille getuige van zijn laatste ontwerp. Een deugdelijke schietpaal voor Koppermaandag.

Nooit Schutterskoning

Zaalschietkampioen en Schutterskoning is Van der Zwan in zijn 40-jarig lidmaatschap nooit geworden. Ook niet de langst zittende voorzitter. Daarvoor moest hij nog 17 jaar doorgaan. Bestuursvergaderingen verliepen gemoedelijk en waren gezellig. Wat in een uurtje afgehandeld kon worden, liep regelmatig uit. Door ruzie of grote verschillen van mening? Integendeel. Welke problemen er ook op tafel kwamen, groot of klein, de scheidende voorzitter bleef altijd de rust zelve. En kwam een medebestuurder met een antwoord of een vraag, dan reageerde hij frequent: "Waarom?" Waarna, terwijl hij je over zijn brillenrand goedmoedig aankeek, volgde: "Oh! Is dat zo...? Dat wist ik niet." In 2003 behaalde Van der Zwan zijn laatste medaille voor 20x58 punten.

Tijdens de jaarvergadering zette de nieuwe voorzitter Leo van der Zon de scheidende voorzitter in het zonnetje en overhandigde hij hem de speciaal vervaardigde kristallen award.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>