| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr.

Cultuur Verheft speelt 'Waar verstoppen wij het lijk?'

Verenigingen

Voorhout • Vlak voor de première werden de, toch al nerveuze, spelers onaangenaam verrast door een spontaan flikkerend toneellicht. Hierdoor begon de voorstelling een vijftal minuten later, maar tijdens de voorstelling bleek dat de spelers zich niet hadden laten afleiden door dit ongemak en boden het publiek - zes voorstellingen een uitverkochte zaal- een heerlijk avondje uit aan*.

De enige die last leek te hebben van de zenuwen was Eric Kraaijevanger als Ferdinand Kuitenbuiter, maar dat hoorde bij zijn rol, dus speelde hij dat prima uit. Als nieuwe gast in het pension van Mirjam, uitstekend neergezet door Lida van der Wilden, voelde hij zich duidelijk niet op zijn gemak en vlak nadat hij even alleen werd gelaten blies hij zelfs zijn laatste adem uit. Dat belette de Vlaamse Frouke, geweldige rol van Monica Hoogink, niet om honderduit te gaan zitten praten tegen het lijk. Toen Mirjam terug kwam in de kamer en constateerde dat Ferdinand was overleden, moest het lijk worden verstopt. Zij moest hierbij wel de hulp vragen aan Frouke, maar vertelde erbij dat hij in een heel diepe slaap lag. Samen legden zij Ferdinand in een kelderkast vol met spinnenraggen.

De constant aangeschoten Engelse dame Betty, heerlijk gespeeld door Anja van der Spek, loopt voortdurend in de weg, maar krijgt, door haar toestand, maar heel weinig mee van het gebeuren. Als, bij afwezigheid van Mirjam, de overleden Ferdinand weer opduikt begint de grote verwarring. Zeker bij Mirjam, die denkt dat het lijk is opgestaan maar wel opmerkt dat Ferdinand zich anders gedraagt. Uiteindelijk komt de aap uit de mouw, Ferdinand is Boudewijn, zijn tweelingbroer  en ook deze wordt gespeeld door Eric en dat deed hij met verve. Hij wist het verschil in gedrag tussen de beide broers uitstekend uit te beelden.

Als er nog twee gasten komen, die wel zeer nadrukkelijk op zoek zijn naar Ferdinand Kuitenbuiter wordt het allemaal nog vreemder. Tamara, lekker stevig gespeeld door Daphne van Kampen, wil het liefste de kamer naast Ferdinand en als 'notaris' Victor, een kleine maar prima gespeelde rol van Tobi Hoogink, dezelfde wens uitspreekt, begrijpt Mirjam er helemaal niets meer van. Gelukkig wordt ze geholpen door huisvriend Sjors, een lekkere nonchalante rol van Jan Piet Does.

Als Sjors en Mirjam een tas met heel veel geld ontdekken in de tas van Ferdinand, bedenken ze een plan om het geld te verduisteren en het lijk ergens te dumpen. Maar dat plan hadden Tamara en Victor, die geen notaris blijkt te zijn, ook en even dreigt het fout af te lopen met Mirjam en Sjors. De spanning loopt hoog op, totdat Frouke tevoorschijn komt met ander haar en zonder Vlaams accent.

Dan worden Victor en Tamara overmeesterd en samen met het lijk gedumpt. Frouke denkt met het gehele kapitaal weg te kunnen komen en geeft Mirjam en Sjors een kleine vergoeding, niet wetende dat zij al de helft van het geld hadden ingepikt. Als alles achter de rug is ontdekt Mirjam een plastic zakje in een plantenbak, met daarin een memory card van een fototoestel. En wie weet wat daar allemaal opstaat?

Een vermakelijk stuk met veel verwikkelingen, waar de Engelse Betty als een volleerd alcoholist doorheen speelt. De bezoekers van het stuk zullen bij de kreet "het little kamertje" vanaf heden een heel andere gedachte hebben. Al met al heeft Cultuur Verheft zich weer uitstekend gepresenteerd.

*Deze recensie is ingestuurd door toneelvereniging Cultuur Verheft. 

Uit de krant