Jubileumfeest St. Cecilia: 'Dansen, feesten en nooit meer naar huis' | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Marjoleine Mosselman en Paul Martens zetten de laatste puntjes op de 'i' voor het jubileumfeest. | Foto: pr.
Marjoleine Mosselman en Paul Martens zetten de laatste puntjes op de 'i' voor het jubileumfeest. | Foto: pr. (Foto: )
Voorhout

Jubileumfeest St. Cecilia: 'Dansen, feesten en nooit meer naar huis'

  Verenigingen

Voorhout • Ruim een jaar geleden zijn de eerste plannen gemaakt voor de invulling van het feestweekend van zaterdag 6 en zondag 7 juli in sporthal De Tulp. In dit weekend bereikt muziekvereniging St. Cecilia de leeftijd van maar liefst honderd jaar: een mooie mijlpaal. Dan komen de ideeën tot leven tijdens twee unieke evenementen. Tijd om hier bij stil te staan met twee van de bedenkers: Marjoleine Mosselman en Paul Martens.

Voor iedereen die het nog niet weet: wat staat er op te gebeuren op 6 en 7 juli?

Paul Martens: "Op zaterdagavond brengen we de a-meezing-100: twee uur lang weergaloos goede en aardig foute meezing-nummers, waarvan het merendeel van Hollandse bodem. Op het podium spelen wij met al onze muzikanten – wat ook nog nooit eerder vertoond is – als één groot orkest. En in de zaal zingt het publiek luidkeels mee, dat is het doel. En op zondagochtend staat er muziektheater op het programma. We brengen dan het zelf geschreven stuk 'Cielke maakt muziek': de grappige én spannende zoektocht van het meisje Cielke naar muziek".

Hoe zijn jullie tot het idee gekomen voor deze beide programma's?

Marjoleine Mosselman: "We zijn begonnen met te bedenken hoe we groots kunnen uitpakken voor een zo breed mogelijk publiek. Immers zijn we honderd jaar. Daar hoort een passende invulling bij".

Paul: "Het zaterdagprogramma ligt in het verlengde ligt van de Proms-concerten, zoals St Cecilia die al eerder heeft gegeven. Maar dit keer zijn we jarig, en voor de jarige wordt normaal gesproken gezongen. Nu maken we er samen met de zaal een groot feest van".

Voor de zondag ziet het programma er anders uit. Paul: "Om aan te sluiten op een zo breed mogelijk publiek én omdat we met iets nieuws wilde komen, hebben we bedacht om in beginsel de jeugd van Voorhout op een leuke en spannende manier kennis laten maken met onze muziek. Daarom hebben we de nodige uitleg over muziek verpakt in een pakkend verhaal over een klein maar dapper meisje, dat zich verzet tegen de onzinnige regels van de ministers. Door de dubbele bodems en verwijzingen in het verhaal is het ook voor volwassenen interessant – maar om hele andere redenen dan voor de kinderen. Het is een bijzondere voorstelling waarbij je ogen en oren tekort komt – soms spannend, soms ontroerend, soms hilarisch".

Dit klinkt inderdaad als 'uitpakken'. Wat maakt deze evenementen bijzonder en tot iets wat je niet mag missen?

Marjoleine: "Als dorpsmuziekvereniging zijn we afhankelijk ván, maar verlenen we ook onze medewerking áán evenementen in het dorp. Van kermis tot Kerst en van Koningsdag tot Dodenherdenking: zonder muziek zou het niet hetzelfde zijn. En daarom vieren we onze verjaardag het liefst met het hele dorp door hen een weergaloze show voor te zetten op zaterdagavond met al onze muzikanten en fantastische solisten. Daarnaast zijn we ook trots op waar we met eigen mensen toe in staat zijn: we hebben het muziektheaterstuk in eigen kring bedacht, geschreven en uitgewerkt. Alleen Toneelvereniging Cultuur Verheft helpt ons, en ook met die samenwerking zijn we erg blij."

Paul: "Maar ook is de vorm van het muziektheaterstuk bijzonder. Een verteller vertelt het verhaal van Cielke. Op het toneel wordt dit verhaal uitgebeeld door acteurs en figuranten en op de achtergrond zijn voortdurend beelden te zien die de sfeer van het stuk ondersteunen. Van de eerste tot de laatste letter van het verhaal speelt het orkest en maakt het geluiden die niet direct met muziek te maken hebben, maar die allesbepalend zijn voor wat er op toneel gebeurt". Ze zijn het erover eens: "Dit wordt hét feest van het jaar. Zowel op zaterdag als zondag. Als je echt alles wilt zien en ervaren, dan is één bezoek waarschijnlijk niet genoeg".

Wat kunnen bezoekers verwachten?

Paul: "Op zaterdag sowieso één groot muziekfeest waar iedereen uit volle borst mee staat te zingen".

Marjoleine "Het wordt 'dansen', 'feesten' en 'nooit meer naar huis'. Eigenlijk is het de Voorhoutse kermisweek in één avond: met vrienden, bekenden, soms van lang geleden, een ontzettend gaaf feest maken".

Op zondag ziet dat er anders uit?

Paul: "Ja en nee. Ook dat wordt feest, maar op een andere manier. Voor iedereen die het lastig vindt zich er een voorstellen van te maken zou mijn advies zijn om dat ook niet te willen. Kom gewoon kijken en ervaar het zelf: het is altijd goed om nieuwe ervaringen op te doen!".

Marjoleine: "We zijn er van overtuigd dat we op een laagdrempelige manier met een pakkend verhaal, goede muziek en alles er om heen een unieke belevenis neerzetten".

Paul: "De voorstelling is inderdaad uniek. Het is als het ware een multimediale ervaring: je hoort en ziet van alles door elkaar heen. Maar je loopt gegarandeerd met een glimlach naar buiten en een fantastische ervaring rijker".

Hoe leven jullie zelf naar het weekend toe?

Marjoleine: "Het is zo bijzonder om iets wat je bedacht hebt tot leven te zien komen. Het plaatje wat je in je hoofd hebt wordt steeds meer werkelijkheid. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen die bij de voorbereidingen van beide evenementen betrokken is. Dat maakt het heel intensief en intens".

Paul: "Ja, maar ook heel leuk. Dit wordt een weekend waar Voorhout nog lang over zal napraten en is ook echt honderd jaar waardig".

Op zaterdag 6 juli begint de A-mee-Zing 100 Party om 21.00 uur. De zaal is open om 20.00 uur. Op zondag 7 juli is de voorstelling Cielke maakt muziek van 12.00 tot 13.00 uur te zien. De zaal gaat dan open om 11.30 uur. Kaartverkoop voor beide evenementen via www.stceciliavoorhout.nl, en in de winkels: Electro World IJsselmuiden, Primera Voorhout en Electro World Duynstee in Sassenheim en via de leden van St. Cecilia.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>