Logo deteylinger.nl
Vito De Coster met St. Cecilia in actie tijdens de kerstmarkt.
Vito De Coster met St. Cecilia in actie tijdens de kerstmarkt. (Foto: pr.)
Voorhout

Nieuwe dirigent leerlingenorkest St. Cecilia maakt debuut op Voorhoutse kerstmarkt

  Verenigingen

Voorhout • Sinds kort heeft het leerlingenorkest van muziekvereniging St. Cecilia een nieuwe dirigent: Vito De Coster. Op zondag 15 december onderging hij zijn 'vuurdoop' met zijn eerste optreden als dirigent van het orkest tijdens de kerstmarkt in Voorhout.

De Coster startte zijn muzikale loopbaan bij het harmonieorkest Musikalo in Ternat (België). "Ik begon eerst op trompet en stapte daarna over op de euphonium", vertelt hij. "Mijn vader was oudsher muzikant bij de vereniging. Het is ook dankzij hem en de plaatselijke muziekvereniging van het Vlaamse dorp waar ik vandaan kom dat ik inmiddels sta waar ik nu ben."

Hij studeerde onder andere aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Als invaller-muzikant heeft hij sindsdien al door heel België gespeeld. Momenteel is hij als 'vaste muzikant' actief bij Brass Band Schoonhoven. "Maar ik probeer nog steeds wel alle concerten van mijn moedervereniging uit mijn dorp mee te spelen", aldus Vito.

Motivatie

Ook dirigeren van jongere muzikanten vindt de nieuwe dirigent erg leuk. "In België had ik al een tijdje een ander jeugdorkest gedirigeerd en dat was toch iets dat ik ging missen nu ik in Nederland mijn studies ging vervolgen. Dat was voor mij genoeg motivatie om op een aantal vacatures voor jeugd-dirigent te reageren."

Toevallig was St. Cecilia tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe dirigent om het stokje over te nemen van Marjoleine Mosselman, die vele jaren het leerlingenorkest heeft gedirigeerd. "Al vanaf het sollicitatie-gesprek had ik een hele positieve indruk over de werking van de vereniging en vooral over hun jeugdwerking."

Thuis voelen

De Coster heeft momenteel nog geen ambitieuze projecten in zijn hoofd zitten voor het leerlingenorkest. "Ik wil me vooral op het 'leerlingen'-aspect toeleggen. Ik vind het persoonlijker belangrijker dat men zich thuis voelt in een ensemble waar men op een goed niveau mooie en leuke muziek kan spelen. Over het algemeen is er in leerlingen- of jeugdorkesten ook een grote doorstroom van muzikanten dus het is belangrijk in mijn ogen dat het orkest steeds toegankelijk is én blijft, voor oud en jong."

Dit wil uiteraard niet zeggen dat er geen ruimte is voor leuke concerten en projecten in de toekomst. Het eerste concert van het leerlingenorkest samen met Vito De Coster vond plaats tijdens de kerstmarkt op 15 december. Het leerlingenorkest gaf op het Kerkplein een leuk optreden weg vol swingende kerstnummers, waaronder 'Jingle Bells' en 'We All Stand Together'.

Meer berichten