Afbeelding
Foto: archief/Carolina D’Andrea

Woningsdag: het Wilhelmus via Facebook en thuis toosten

Verenigingen Teylingen

Teylingen • De programma's waren al bekend, ze hadden er zin in. De Oranjeverenigingen uit Voorhout en Sassenheim en de VWF Warmond zagen hun plannen doorkruist worden door het corona-virus en de maatregelen. Maar helemaal oranjeloos is maandag 27 april niet: op afstand wordt het feest klein gevierd tijdens Woningsdag.

"Voor het eerst in ons 74-jarig bestaan organiseren wij geen Koningsdag zoals iedereen in Voorhout dat van ons gewend is," zegt OVV-voorzitter Ton Wolvers. "Dat is best zuur, maar zeer begrijpelijk. Gezondheid gaat tenslotte voor alles!" Zijn collega's Rob Koek (OV Sassenheim) en Pieter Wassenaar (VWF) volgen hem daarin. Ook zij vieren eenmalig Woningsdag in plaats van Koningsdag. Wassenaar: "Er zijn mensen die heel direct ermee te maken krijgen en denk ook aan de kwetsbare eenzame mensen in verpleeghuizen. Of ondernemers die getroffen worden door de maatregelen. Nee, daarmee vergeleken is de annulering van Koningsdag toch écht 'klein leed'." 

Het bestuur van VWF heeft daarom, na een stevige vergadering, besloten om helemaal geen aangepast programma te bieden. "Voor veel mensen is deze situatie niet zo feestelijk. Wat de VWF betreft volgen wij in Warmond het landelijke initiatief." Alle voorzitters laten wel weten dat hun programma's doorschuiven naar 2021.

Toespraak en Wilhelmus

Ook de Oranjeverenigingen Sassenheim en Voorhout hebben de nationale toost om 16.00 uur als afsluiter staan. Zij organiseren wel een alternatief programma. Die zijn via deze link te vinden. 

Zo wordt iedereen opgeroepen de vlag uit te hangen, en worden onder vroege vlaggers taarten verloot. In Sassenheim kunnen mensen een dorpsgenoot via de website nomineren voor een taart, als zij vinden dat iemand iets bijzonders heeft gedaan. Voor de overhandiging zijn protocollen opgesteld. Van 9.45 tot 10.00 uur luiden in heel Teylingen de kerkklokken.

In het alternatieve programma in Sassenheim en Voorhout draait het vooral om de Facebookpagina's van beide verenigingen. Daarop is om 9.00 uur de toespraak van burgemeester Carla Breuer te zien (Voorhout), en om 10.00 uur spelen Adest Musica (Sassenheim) en St. Cecilia (Voorhout) het Wilhelmus.

Video Wall

In Sassenheim staat vanaf 10.15 uur een videowall op verschillende locaties. Daarop zijn videobooschappen voor ouderen in verzorgingstehuizen te zien. Aanmelden kan via de Facebookpagina van de Oranjevereniging Sassenheim.

Sassemse Koningsquiz

's Middags is om 15.00 uur nog live de Sassemse Koningsquiz. Via Facebook wordt de kennis over Sassenheim en de rest van de wereld getest. Aanmelden kan tot 25 april via www.oranjevereniging-sassenheim.nl.

'Niemand in de steek laten'

Tot slot wensen de drie voorzitters iedereen een fijne dag. Wassenaar: "Als je ervoor in de stemming bent: haal die oranje-tompouce of dat flesje oranjebitter in huis en maak er thuis het beste van!" Koek: "Maak er in de huiselijke kring een leuke dag van." Wolvers: "We proberen samen met u deze Koningsdag tot een waardige Woningsdag te maken en hopen dat we elkaar binnenkort weer mogen ontmoeten. Laten we er samen voor zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt."

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant