Theatertour op afstand: Theaterschool Teylingen geeft 50 gratis optredens
Logo deteylinger.nl
Patrick Norman de Ridder, Manon Verbaan en Scott Engelen verzorgen samen optredens bij zorginstellingen in de hele regio. | Foto: pr./Monica Stuurop
Patrick Norman de Ridder, Manon Verbaan en Scott Engelen verzorgen samen optredens bij zorginstellingen in de hele regio. | Foto: pr./Monica Stuurop (Foto: pr.)
Sassenheim

Theatertour op afstand: Theaterschool Teylingen geeft 50 gratis optredens

  Verenigingen

Teylingen • Om een steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd, heeft Theaterschool Teylingen een gratis optreden samengesteld om met name mensen die wonen en werken in zorginstellingen in Teylingen en omringende gemeenten een hart onder de riem te steken. 'Ik Heb Je Lief' is inmiddels al meer dan dertig keer gespeeld en de theaterschool heeft nog twintig optredens gepland staan.

"Kort na het uitbreken van de coronacrisis werden wij benaderd door verzorgingshuis St. Jeroen in Noordwijk met de vraag of wij een optreden zouden kunnen verzorgen om de bewoners en medewerkers een hart onder de riem te steken," vertelt Annemieke van der Ploeg. "Dit idee sprak ons direct zeer aan, want zo'n initiatief sluit naadloos aan bij de doelstelling van onze stichting: theater laagdrempelig toegankelijk maken voor deelnemers en publiek. Binnen een week heeft Patrick Norman de Ridder, ons creatieve brein, samen met Manon Verbaan en Scott Engelen, twee ervaren leerlingen van de theaterschool, een geheel nieuwe gevarieerde voorstelling met de naam 'Ik Heb je Lief' gecreëerd.

Theater-quarantaine        

Patrick, Manon en Scott spraken met elkaar af dat zij buiten hun eigen gezin helemaal geen contacten met andere personen zouden hebben, om zo het risico van coronabesmetting tot een minimum te beperken. "Om de voorstelling verder te kunnen professionaliseren zijn zij dagelijks te vinden in ons atelier in Sassenheim. Hier is ook een werkplek gecreëerd voor de schoolactiviteiten van Scott en Manon. Scott zit in het vijfde jaar VWO op het Rijnlands Lyceum in Sassenheim en Manon studeert Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden."

Alles zelf voorbereiden

Ze delen dezelfde passie: theater. Dat blijft niet bij een liedje zingen en een dansje doen in mooie kostuums. Het is hard werken. Alle voorbereidingen doen zij zelf, en dat moet ook gezien de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Van het goed afstemmen van praktische zaken met betreffende zorginstellingen tot het opbouwen en afbreken van het geluid, decor, kostuums en het vervoer ervan. “Maar van hard werken ga je niet dood”, aldus het trio. “Wat wij teweegbrengen met dit project is heel bevredigend en wij zijn ontzettend dankbaar dit te kunnen en mogen doen.”

Behoefte aan afleiding

Na het eerste optreden op 25 maart nam het project al snel een grote vlucht, doordat ervaringen op sociale media werden gedeeld. Inmiddels zijn er ruim 30 voorstellingen gespeeld, waarvan de helft in Teylingen. En er staan al meer dan 20 voorstellingen in de planning.

"Het eind is zeker nog niet in zicht. De behoefte aan een beetje afleiding is groot. De reacties zijn ontzettend enthousiast en hartverwarmend. Optredens vinden voornamelijk buiten plaats. Dat heeft als risico dat bij slecht weer de voorstelling niet mogelijk is. De kostuums en apparatuur zijn niet goed bestand tegen regen. Gelukkig is het weer de afgelopen weken meestal goed, en zijn er nauwelijks nog voorstellingen verhinderd geweest. Als regen roet in het eten gooit, dan wordt een andere datum afgesproken." De voorstellingen worden overigens niet publiekelijk aangekondigd om toeloop van publiek anders dan bewoners en medewerkers van de zorginstelling te voorkomen.

Financiële steun

Het project wordt sociaal-maatschappelijk breed gedragen. "Wij krijgen geweldige support van lokale ondernemers die materialen en kennis leveren in natura, van onze ‘vrienden’ en van gemeenten." En inmiddels steunen ook Fonds 1818, het Jacoba van Beierenfonds Teylingen en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid dit project met een financiële bijdrage.

"Met deze steun proberen wij de voorstellingen zo lang mogelijk in de lucht te houden, zolang er vraag naar is en de coronamaatregelen dit toestaan. Gezien de reeds geplande optredens en de nog steeds binnenkomende nieuwe verzoeken zullen we naar verwachting nog zeker enkele maanden met het project aan de slag zijn."

Online les

Voor de andere leerlingen is er een aangepast lesprogramma. "Voor onze eigen leerlingen verzorgen wij intussen de reguliere lessen iedere week online. Ook hierin zijn Patrick, Manon en Scott zeer betrokken. Inmiddels krijgt dit al behoorlijk vorm en verlopen de lessen soepel en met veel humor. Dat biedt in elk geval een mooie afleiding voor de deelnemers in deze 'saaie' tijd. Hopelijk kunnen we op korte termijn weer echte lessen gaan geven met inachtneming van de anderhalvemeter regels. Iedereen kijkt daar enorm naar uit, ofschoon we ons realiseren dat dit nog een hele uitdaging gaat zijn." Deze moeilijke tijd dwingt de theaterschool innovatieve ideeën te ontwikkelen. "Plannen die anders nooit waren ontstaan of waarvan realisatie te ver weg leek, hopen wij concreet te kunnen verwezenlijken. Dat vergt veel voorbereidingstijd, is spannend en uitdagend, en vraagt vooral moed. Wij zijn bereid ervoor te gaan. Omdat deze cultuurvorm, net als sport, daadwerkelijk een belangrijke bijdrage levert aan ons welzijn."

Nieuw programma

Patrick, Manon en Scott zijn op dit moment, naast alle optredens, ook al weer druk bezig met het maken van een nieuw programma 'Halsoverkop', dat zij 5 mei voor het eerst speelden. Op aanvraag en voor zover er praktisch mogelijkheden zijn, is Stichting Theaterschool Teylingen graag bereid om meer voorstellingen te geven. Bij interesse, stuur een e-mail naar info@theaterschoolteylingen.nl.

Meer berichten