Logo deteylinger.nl
Voorzitter Cor van Steijn (l) en secretaris Wim van Kampen in het clubhuis, waar veel vrijwilligers een handje helpen. | Foto: MV
Voorzitter Cor van Steijn (l) en secretaris Wim van Kampen in het clubhuis, waar veel vrijwilligers een handje helpen. | Foto: MV (Foto: MV)
Voorhout

Biljartvereniging Agnes krijgt dubbele ruimte voor meer activiteiten

  Verenigingen

Voorhout • Het clubhuis van Biljartvereniging Agnes wordt momenteel compleet verbouwd en flink uitgebreid met extra ruimtes aan de voor- en zijkant, waar onder andere schuttersvereniging St. Hubertus straks terecht kan.

Biljartvereniging Agnes begon in 1987 per toeval in Huize Agnes, waar het kerkkoor regelmatig repeteerde. Het biljart dat daar stond, werd sindsdien veelvuldig gebruikt. Toen de Agnes gesloopt werd, kwam de kleine club -via een periode in de Bolero- uiteindelijk in 2006 uit in het oude clubgebouw aan de Sportlaan. Ze doopte het 'de Kleine Agnes'. In 2012 werd al een keer verbouwd en uitgebreid. Voorzitter Cor van Steijn: "Toen zeiden sommige leden al: 'maar het moet niet ten koste gaan van de gezelligheid'. Dat ging het niet, want we gingen daarna van 30 naar inmiddels 80 biljartleden." Een aantal jaar terug kwam daar ook de jeu de boules bij, waardoor de club nu uit 120 leden bestaat. De fikse toename is vooral te verklaren door de gezelligheid, meent Van Steijn. "We kunnen als club veel voor mensen betekenen; een vast moment in de week om naartoe te gaan, om een bakkie met elkaar te drinken. Het draait echt om die sociale functie."


Meer mogelijkheden

Met het groeiende ledenaantal, kwam ook het ruimtetekort. Twee biljarts was te weinig, gaven leden aan. "We hebben toen besloten om te gaan verbouwen. Stilstand is achteruitgang, dus je moet een stap nemen." Daar kwam bij dat schuttersvereniging St. Hubertus al langere tijd op zoek was naar een vaste ruimte om binnen te kunnen schieten. Koppermaandag was altijd al buiten bij de vereniging. En dus werd gekeken naar mogelijkheden voor uitbreiding. Dan zouden er twee biljarts extra kunnen komen, waardoor dat aantal verdubbeld. "Zo'n situatie leidt dus tot meer mogelijkheden voor je eigen vereniging en voor anderen. Als je op die manier meerdere clubs ruimte kunt bieden, dan is dat alleen maar mooi."

Vier biljarts

De verbouwing is in twee fases opgedeeld. Eind mei ging de verbouwing van start, waarbij aan de voorkant een deel is aangebouwd voor een nieuwe, grotere keuken. Ook de hoofdingang is naar de voorkant verplaatst. Er zijn nieuwe toiletgroepen aangelegd. De grote ruimte, waar plek is voor twee biljarts, is helemaal opnieuw geverfd." Fase twee begint deze week: de zijmuur gaat eruit en de aannemer gaat beginnen met de aanbouw van ruim 10,5 meter. Daar komen de twee nieuwe biljarts te staan en gaat St.Hubertus gebruik maken van de ruimte. Ook heeft het bestuur ideeën voor andere activiteiten, zoals koersbal en kaarten. En met het oog op de toekomst is ook gekozen voor zonnepanelen.

Deze maand hoopt het bestuur dat de leden weer kunnen komen biljarten. De verwachting is dat de verbouwing eind van het jaar wordt afgerond. Dan is de Kleine Agnes flink gegroeid en klaar voor de toekomst. "Als de iets minder Kleine Agnes," besluit voorzitter Van Steijn lachend.

Meer berichten