Kees van Velzen neemt met genoegen de door Diane Verweij ingelijste penning in ontvangst. | Foto: pr.
Kees van Velzen neemt met genoegen de door Diane Verweij ingelijste penning in ontvangst. | Foto: pr. Foto: pr.

Ingelijste Koninklijke Erepenning geschenk voor St. Hubertus

Verenigingen Voorhout

Voorhout • Voorzitter Kees van Velzen van Schuttersvereniging St. Hubertus ontving vorige week uit handen van Diane Verweij (EnCadre, Voorhout) de ingelijste Koninklijke Erepenning uitgereikt ter gelegenheid van het eeuwfeest, inmiddels al weer twee jaar geleden. Door de pandemie liepen de uitreiking en het inlijsten anders dan anders.

De uitreiking van de koninklijke onderscheiding door burgemeester Carla Breuer kon eerst pas in oktober 2021 plaats vinden. Van Velzen dacht in eerste instantie voor de erepenning aan een lijst van een bekende Zweedse firma. Kort na de uitreiking opende in november Diane Verweij met lijstenmakerij EnCadre haar deuren in de Herenstraat. Hoe mooi zou het zijn om het inlijsten te combineren met de opening, vroeg Van Velzen zich af. Het contact was snel gelegd. 

Maar de omstandigheden gooiden opnieuw roet in het eten. Drie weken na de opening moest de winkel vanwege de lockdown dicht. Afgelopen week was het toch zo ver. Voorzitter van Velzen was door het eindresultaat bijzonder aangenaam verrast. “Dit kan ik niet zelf bedenken. Vakwerk. Wat opvalt is het rood-wit-blauw rond erepenning en de verdieping. Het is heel bijzonder en zeer creatief,” aldus van Velzen. “Het krijgt een ereplaats bij de schutters.”

Vis in het water

Waarom wordt een 55-jarige lijstenmaker? In haar laatste periode bij Achmea startte Diane Verweij haar Paintings en Workshop. Door corona is dat niet doorgezet. Na 35 jaar Achmea kwam Verweij in de WW terecht. Hoe voelde dat? “Het is toch een dingetje.” Zonder enkele ervaring stuitte Verweij op de Ambachtsacademie met daar een opleiding voor lijstenmaker. De opleiding triggerde haar. Zij ging 14 maanden in Den Haag in opleiding. En het resultaat is inmiddels zichtbaar in de Herenstraat. 

Kort voor de opening in november 2021 sloot Kunsthandel-Galerie Het Grachthuisje in Lisse en kon Verweij veel materiaal overnemen. Hoe gaat het nu met het bedrijf? Zitten de Voorhouters te wachten op een ‘lijstje’? . Zij voelt zich na een jaar als vis in het water. Lijstenmakers zijn schaars. EnCadre bedient niet alleen de Voorhouters, maar vervult ook een regiofunctie. De winkel heeft niet allen meer dan 1.500 lijsten, maar ook glaskunst, schilderijen, giclées, (kunst)kaarten en andere cadeaus. 

Vierdaagse

Kees van Velzen is een fervent Vierdaagseloper. Aan de muur bij EnCadre trof hij ingelijste eremedailles van de Nijmeegse Vierdaagse. Het blijken de medailles van Diane Verweij en haar man Marc te zijn. Het echtpaar had zich dit jaar weer ingeschreven voor de bekende tocht in Nijmegen. 

Door een voetblessure en daardoor een te korte voorbereidingstijd ging haar vierde deelname niet door. Diane Verweij heeft een keer op karakter gelopen: “Maar dat nooit meer.” Wel begeleidde zij nu haar man in de laatste kilometers. Hij liep voor de vijfde keer. Het resultaat is een schitterende lijst met medailles. Een lijst om trots op te zijn en die gezien mag worden.

Uit de krant