Logo deteylinger.nl
Fotograaf Arie Kievit fotografeerde vluchtelingen in Syrië en in de opvang in Bussum. | Foto: Arie Kievit
Fotograaf Arie Kievit fotografeerde vluchtelingen in Syrië en in de opvang in Bussum. | Foto: Arie Kievit (Foto: Arie Kievit)
Teylingen

VluchtelingenWerk geeft ouders opvoedondersteuning

  Zorg & Welzijn

Teylingen •Na een pilot van het project @home, geeft VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland in samenwerking met het CJG en de Jeugdgezondheidszorg van de GGD opvoedingsondersteuning aan vluchtelingenouders in de Teylingen.

Dertien Syrische vrouwen uit Teylingen komen op zaterdag bij elkaar om in negen bijeenkomsten meer te leren over de opvoeding in Nederland. Projectontwikkelaar van VluchtelingenWerk Sylvia Broer: "De opvoeding in een nieuw land kan vluchtelingenouders zwaar vallen. Mede door de meervoudige culture context waarin deze plaatsvindt brengt dit veel nieuwe vragen met zich mee. De ouders hebben daarnaast te kampen met etnisch-culturele en religieuze diversiteit en polarisatie. Driekwart van de ouders heeft te maken met psychosomatische klachten door het vluchtverleden."

Laagdrempelig

De doelstelling van het project @home is om vluchtelingengezinnen laagdrempelige opvoedingsondersteuning te bieden en de drempel naar de lokale maatschappelijke organisaties te verlagen.

"Vluchtelingenouders zoeken vaak geen steun bij de daarvoor bestemde instanties, omdat zij onbekend zijn met het aanbod of geen vertrouwen daarin hebben," vertelt Broer verder. "Ook een groot deel van vluchtelingenkinderen heeft lichte psychische klachten zoals nachtmerries, bedplassen of een lichte depressie. Door de ouders te begeleiden bij de opvoeding komt dat ook de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen ten goede."

Dankzij steun van het OranjeFonds gaat dit project de komende maanden ook van start in de andere vier Bollenstreek gemeenten.

Meer berichten