Logo deteylinger.nl
De werkgroep, met v.l.n.r. Joop van der Valk, Bep Donkerlo, Laura Methorst en Annette Bedke.
De werkgroep, met v.l.n.r. Joop van der Valk, Bep Donkerlo, Laura Methorst en Annette Bedke.
Teylingen

'We hebben meer mannen nodig'

  Zorg & Welzijn

Teylingen • Na een tijd alleen te zijn, kan het soms best een grote stap zijn om daar verandering in te brengen. Welzijn Teylingen wil die stap een stuk makkelijker maken en organiseert eind september een speeddatemiddag voor inwoners van de Bollenstreek. Iedereen van 60 jaar en ouder die op zoek is naar vriendschap of een relatie, kan aanschuiven. 'We helpen mensen over de drempel.'

Zitten nuchtere Bollenstrekers er wel op de wachten? Voordat ze aan het speeddate project begon, stelde welzijnsadviseur Laura Methorst zichzelf de vraag meerdere keren. Tot ze voorbeelden tegenkwam uit het oosten van het land, waar speeddaten voor ouderen erg populair is. "Daar zijn ze ook behoorlijk nuchter, dus toen wist ik: hier kan het ook!"

Niet altijd de kinderen bellen

Methorst vormde een werkgroep, bestaande uit ervaringsdeskundigen. Zoals Joop van der Valk, die knap vertelt hoe het wegvallen van zijn partner eenzaamheid in de hand werkte. "Ik voelde me niet goed en vond het leven niet leuk meer. Het was een heftige periode." De omslag kwam door een onverwachte uitnodiging. "Ik werd gevraagd om te komen biljarten in het 't Onderdak. Dat is zo ontzettend leuk. Ik durf wel te zeggen dat het mijn redding is geweest." Ook Annette Bedke voelde zich alleen na een scheiding. "Je maakt dingen mee, maar kan dat met niemand delen." Bep Donkerlo herkent dat maar al te goed. Na het overlijden van haar man is ze actief gebleven, maar toch mist er iets. "Je wil je verhaal kwijt, maar je wil niet bij alles je kinderen bellen." Het kortstondige avontuur van Bep op een datingsite liep op niets uit. "Ik vond het zo onpersoonlijk , dat is niets voor mij."

Nieuwe vriendschappen

De speeddatemiddag is voor inwoners van de Bollenstreek die op zoek zijn naar een partner óf naar vriendschap, benadrukt Laura. "Die vriendschap is net zo belangrijk. Niet iedereen wil een nieuwe partner. Vriendschap waarin je dingen met elkaar kan delen, is net zo waardevol."

Niets te verliezen

Dat eenzaamheid soms lastig te doorbreken is, begrijpt de werkgroep maar al te goed. "Het is ook niet niets, maar soms moet je dingen gewoon doen. Stap uit je comfortzone en doe dingen" ,zegt Bep. Voor mensen die dat toch spannend vinden, heeft de werkgroep wel een tip. Laura: "Denk maar zo: je hebt niets te verliezen, alleen te winnen. Probeer het een keer. Er zijn meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten. De bijeenkomst is op een locatie die alleen de deelnemers te horen krijgen. Het is niet in een centrum, maar ergens waar iedereen rustig kan praten." Annette: "Wij zijn er ook voor ondersteuning tijdens een gesprek. Als iemand het moeilijk heeft of even zijn verhaal bij ons kwijt wil, kan dat ook. Zo'n stap zetten kan soms best confronterend zijn, daar hebben we begrip voor."

Leuke middag

De deelnemers gaan in rondes met elkaar in gesprek. Ze worden aan elkaar gekoppeld op basis van hun interesses. Dat is geen garantie op een klik, maar ook in de pauzes is tijd voor een praatje. Bep: "En als je aan het einde geen match hebt, heb je in ieder geval een leuke middag gehad."

Tot vorige week zijn er 47 aanmeldingen binnen. "Veel meer dan we verwacht hadden," zegt Laura. "We dachten aan twaalf mensen, maar dit overtreft onze verwachtingen. Driekwart van de aanmelders is wel vrouw. Schrijf dat maar op: we hebben nog mannen nodig!"

De speeddatemiddag is op vrijdag 29 september van 15.00 tot 17.00 uur in een discrete locatie in de buurt van Sassenheim. Na aanmelding ontvangen deelnemers de definitieve locatiegegevens. De toegang bedraagt 12,50 euro per persoon, dit is inclusief toegang, een hapje en 2 drankjes. Aanmelden kan via de website (onder 'agenda') van Welzijn Teylingen: www.welzijnteylingen.nl. Voor meer informatie of telefonisch aanmelden, bel 0252 231805.

Meer berichten