Logo deteylinger.nl
Nieuwe hartmonitoren voor alle ambulances van de RAV Hollands Midden.| Foto E. Walvisch
Nieuwe hartmonitoren voor alle ambulances van de RAV Hollands Midden.| Foto E. Walvisch (Foto: E. Walvisch)

Ambulances met nieuwe hartmonitoren klaar voor de toekomst

  Zorg & Welzijn

De Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden start op maandag 18 december met het gebruik van nieuwe hartmonitoren op al haar ambulances. De goede zorg die de medewerkers van de RAV Hollands Midden al bieden wordt hiermee uitgebreid met de nieuwste technologie. Deze apparatuur biedt niet alleen uitbereide en niet eerder beschikbare mogelijkheden voor de behandeling van ernstig zieke patiënten, maar zal ook de samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen nog beter maken.

De Tempus ALS is een ultramodern systeem bestaande uit 2 apparaten waarmee vanuit de ambulance op afstand samengewerkt kan worden met medisch specialisten en huisartsen. De zorg aan de acute patiënt vindt daarbij plaats via het zogenaamde Telemedicine-principe waarbij allerlei gegevens en meetwaarden van de patiënt op afstand kunnen worden gedeeld met andere zorgverleners.

Gestart zal worden met de basale functies van de Tempus waarna gefaseerd wordt uitgebreid.
Meetwaarden zoals hartritme, ECG en bloeddruk worden vanuit de ambulance verzonden naar het ziekenhuis. Op termijn kan de arts live de gegevens ontvangen en beoordelen. Naast de al genoemde gegevens gaat het dan óók om video- en echografische beelden van de patiënt. De arts kan daarmee op afstand en samen met de ambulanceverpleegkundige beslissen wat voor de patiënt de beste behandeling is en in welk ziekenhuis deze het beste kan worden opgevangen. Door de kennis van ambulancezorgverleners en artsen met behulp van de Tempus samen te voegen, wordt de behandeling naar verwachting nog beter en zal de toepassing van Telemedicine gezondheidswinst opleveren voor de patiënt.

Oók hoeft de verpleegkundige dankzij het gebruik van de Tempus ALS niet langer zelf gegevens in te typen in het patiëntendossier. Alle beschikbare patiënten-informatie wordt automatisch verwerkt in het onlangs in gebruik genomen elektronische ritformulier. Een flinke beperking van de administratieve last en vermindering van de kans op fouten.
Het nieuwe apparaat bestaat uit twee losse modules: monitor en defibrillator (om shocks te kunnen toedienen als het hart stil staat). Het voordeel hiervan is, dat in noodgevallen als iedere seconde telt de kleine, lichtgewicht defibrillator snel kan worden meegenomen naar de patiënt.

De Tempus ALS, is geproduceerd door RDT in Engeland en geleverd door de Nederlandse firma QRS Healthcare. De RAV Hollands Midden is de eerste ambulancedienst in Europa die dit Telemedicine principe, dat door RDT origineel werd ontwikkeld voor de luchtvaart, introduceert binnen de ambulancezorg. De RAVHM werkt nauw samen met beide bedrijven om deze unieke technologie óók binnen de ambulancezorg en in de acute zorgketen tot een succes te maken.

Meer berichten