De B-overall is een overall om verpleegtechnische handelingen op te oefenen. | Foto: pr.
De B-overall is een overall om verpleegtechnische handelingen op te oefenen. | Foto: pr.

Speciaal trainingspak voor opleiding in de zorg

Zorg & Welzijn

Regio • Een overall om verpleegtechnische handelingen op te oefenen, dat is de B-overall. Zorgorganisatie ActiVite zet twee van deze 'trainingspakken' in op de ActiVite Academy. Deze week werden ze in gebruik genomen.

De B-overall is een soort pak met verwisselbare elementen die er uitzien als levensechte huid. Sommige daarvan hebben wonden en blauwe plekken. Een student of medewerker kan hierop verpleegtechnische vaardigheden oefenen, zoals injecteren, katheteriseren en het verzorgen van een stoma.

Omdat het pak door een medestudent wordt gedragen, oefent de student behalve de technische handelingen, ook het sociale aspect van de zorg.

Hoe leg je uit aan een cliënt wat je gaat doen? Hoe betrek je een mantelzorger bij de behandeling? Tegelijkertijd ervaart de student die het pak draagt, lijfelijk hoe het is om zelf verzorgd te worden. Een ervaring die hen vormt als zorgprofessionals.

Scholing

Zorgorganisatie ActiVite zet onder andere in op scholing om het tekort aan zorgprofessionals op de arbeidsmarkt aan te pakken. Met dat doel werd drie jaar terug de ActiVite Academy opgericht. Afgelopen jaar werden bijna 100 studenten opgeleid tot Verzorgende IG op de Academy. Het jaar daarvoor schoolde ActiVite met behulp van subsidie uit het sectorfonds al 1000 medewerkers om op de veranderingen in de zorg in te kunnen spelen.

ActiVite zet de B-overall ook in om de veelzijdigheid van een baan in de zorg onder de aandacht te brengen. Deze week is het de Week van Zorg & Welzijn. Op zaterdag 17 maart is het pak van 14.00 tot 16.30 uur te bekijken en te ervaren in verpleeghuis Hof van Alkemade in Roelofarendsveen.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant