Logo deteylinger.nl
Foto: PR.

Doktersdienst meldt dat huisartsenpost Voorhout open blijft

  Zorg & Welzijn

Voorhout • De huisartsenpost aan de Rijnsburgerweg in Voorhout blijft gewoon open. Eerdere geruchten over een mogelijke sluiting waren onjuist, melden de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek (DDDB) en de Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR). 

De DDDB en SHR verzorgen samen de huisartsgeneeskundige spoedzorg in de regio Duin- en Bollenstreek-Leiden-Alphen aan den Rijn. In december van vorig jaar werd door diverse media gemeld dat de aan het einde van 2018 de post 's nachts mogelijk dicht gaat. "Deze geruchten zijn onjuist," schrijft de DDDB in een persbericht. "De DDDB en de SHR gaan de komende maanden verschillende scenario's uitwerken. Van elke denkrichting wordt een risico-, impact- en haalbaarheidsanalyse opgesteld. De kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg blijft vanzelfsprekend voorop staan. De herinrichting zal voornamelijk betrekking hebben op de zorg in de nacht. De ketenpartners, zoals de ziekenhuizen, ambulancezorg, GGZ, thuiszorg worden hierbij betrokken. Dit geldt ook voor patiëntenorganisaties, cliëntenberaad, gemeenten en zorgverzekeraars.
Een definitief besluit over de herinrichting van de spoedeisende huisartsenzorg in de regio wordt voor 1 november genomen. De organisaties benadrukken nogmaals dat geen enkele post gaat sluiten. Welk scenario ook wordt gekozen: in de avonden en in de weekeinden overdag blijft alles hetzelfde. Mensen die 's nachts een spoedeisend probleem hebben, blijven de juiste zorg krijgen."

Tekort aan personeel en complexere vragen

De herinrichting is nodig omdat de zorg onder druk staat, zegt de DDDB. "De belangrijkste is een tekort aan ondersteunend personeel (triagisten en doktersassistenten). Daarnaast is er sprake van een toenemende en steeds complexere zorgvraag. Dit komt onder andere doordat meer mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen en dooreen toename van het aantal mensen dat de huisartsenposten bezoekt met een niet-spoedeisend probleem. Het is van groot belang voor de bereikbaarheid en kwaliteit van de spoedzorg om het triagecentrum, waar alle telefoontjes binnenkomen, voldoende te bezetten met goed opgeleide triagisten. Alleen dan kunnen mensen met een spoedeisend probleem op de juiste tijd op de juiste plaats door de juiste zorgverlener worden geholpen. Dat is waar de huisartsenposten voor staan. Iedereen die spoedzorg nodig heeft buiten kantooruren, moet deze kunnen krijgen."

ICT
Voor de toekomst onderzoeken de posten innovatieve ICT-oplossingen die de grote diversiteit aan vragen, variërend van levensbedreigende situaties zoals een hartinfarct tot een kind met koorts, beter kunnen kanaliseren.

Meer berichten