Logo deteylinger.nl
Welzijnsadviseurs Nikki van der Ven en Laura Methorst: “Deelnemers krijgen de kans op een nieuw begin.” | Foto: MV
Welzijnsadviseurs Nikki van der Ven en Laura Methorst: “Deelnemers krijgen de kans op een nieuw begin.” | Foto: MV (Foto: MV)

'Je mag best toegeven dat je een partner in je leven mist'

  Zorg & Welzijn

Teylingen/Noordwijk • Vijftig deelnemers schoven in september aan bij 'Speeddaten voor 60-plussers in de Bollenstreek'. Welzijn Teylingen en Welzijn Noordwijk organiseren op zaterdag 8 december de vierde editie.

"Waar kom je ze tegen?' Het is een vraag die alleenstaande zestigplussers zich weleens stellen in de zoektocht naar een leuke partner," begint Laura Methorst haar verhaal. De welzijnsadviseur komt het met enige regelmaat tegen. "Om hen heen is iedereen nog samen, zeggen ze dan. Dat kan confronterend zijn." Nikki van der Ven, werkzaam bij Welzijn Noordwijk, knikt. "Dat is het voordeel van speeddaten: iedereen komt voor hetzelfde. Dan maak je sneller contact."

Geen oordeel

De voorgaande editie in september was een succes, vertellen ze. "Veel mensen waren blij dat ze gekomen waren. We werden aan het einde zelfs bedankt voor de leuke middag. Uiteindelijk draait het daar ook om. Het is vooral heel gezellig, je spreekt flink wat mensen. Ook is het fijn dat iedereen met hetzelfde doel komt. Er wordt niet geoordeeld, want deelnemers herkennen zich in elkaar."

Eenzaamheid

De speeddatebijeenkomsten zijn ook bedoeld om een taboe te doorbreken. Laura: "Het is best eng om toe te geven dat je je eenzaam voelt. Wij zeggen juist: dat gevoel is toch logisch? Thuiskomen in een leeg huis is soms moeilijk. Dan wil je vertellen wat je hebt meegemaakt, maar tegen wie doe je dat? Op den duur mis je misschien toch iemand om je heen, om mee te praten of dingen te ondernemen". Het is de reden voor de welzijnsorganisaties om mensen bij elkaar te brengen. Nikki: "Het is een kans op een nieuw begin. Tegenwoordig ben je met zeventig jaar helemaal nog niet oud".

Korte gesprekken

Er is op 8 december plek voor 32 dames en 32 heren. Deze editie worden de deelnemers verdeeld over twee groepen. Na ieder gesprekje van zes minuten wordt gewisseld. De gezamenlijke borrel na afloop geeft de mogelijkheid om ook andere deelnemers te spreken.

Aanmelden kan voor 8 december via Welzijn Teylingen via www.welzijnteylingen.nl of bel 0252 231805. Bij vragen over het daten zelf kan er ook contact opgenomen met Welzijn Noordwijk: 071-8200358. Deelname bedraagt 12,50 euro per persoon (vooraf via automatische incasso). Deelnemers krijgen na aanmelding bericht over de locatie en het tijdstip.

Meer mannen

Laura en Nikki willen een oproep doen aan mannen om zich aan te melden. Nikki: "De deelnemerslijst voor de dames is altijd snel vol, maar bij de heren is dat anders. We weten niet hoe dat komt. Misschien dat er bij mannen toch meer een taboe op rust? Vrouwen zijn meer open over. Bij mannen is het wellicht zo dat -wanneer ze zich aanmelden- ze denken dan toe te moeten geven dat ze een vrouw in hun leven missen?" Aan deze mannen wil Laura graag nog iets meegegeven: "Het is gewoon een gezellige middag met leuke gesprekken. Ik zeg het iedere keer: je hebt echt niets te verliezen!".

Meer berichten