Logo deteylinger.nl

Marente presenteert eigen kookboek voor de zorg

  Zorg & Welzijn
Het kookboek dat Marente heeft uitgebracht bevat recepten die in de ouderenzorg worden gebruikt.
Het kookboek dat Marente heeft uitgebracht bevat recepten die in de ouderenzorg worden gebruikt. (Foto: pr)

Voorhout • In woonzorglocatie Bolero presenteerden drie koks van Marente op donderdag 15 november hun bijzondere kookboek: 'Kookboek voor kleinschalige woongroepen'. Dat gebeurde in de Week van het Kookboek. De koks maakten dit kookboek speciaal voor hun zorgcollega's die koken voor bewoners. Twee zorgverleners en een vrijwilliger mochten de allereerste exemplaren in ontvangst nemen.

Marente heeft steeds meer huiselijke woongroepen met een eigen open keuken waar medewerkers samen met bewoners koken. Het kookboek geeft zorgmedewerkers handvatten om eventueel samen met bewoners lekkere maaltijden te bereiden, én veel tips. Voor iemand met slechte ogen kan het bijvoorbeeld fijn zijn om groentes met de handen eten in plaats van met bestek. En een andere tip is om bij bepaalde recepten een beetje kaneel te gebruiken, dat is een specerij die ouderen herkennen van vroeger.

Recepten speciaal voor zorgbehoevende ouderen
Het kookboek is een uitgebreide verzameling van recepten die de koks met hun jarenlange ervaring in de zorg hebben geselecteerd. Van o-zo-herkenbare gerechten als hete bliksem en erwtensoep tot lekkere bijzonderheden zoals mini-pizza's en smoothies. Daarnaast staan op elke pagina tips over het prikkelen van zintuigen, het voorkomen van ondervoeding en het stimuleren van eetlust. De combinatie van recepten en tips gericht op de ouderenzorg maakt het boek waardevol. Jaco Groen, een van de auteurs: "Goed eten is niet alleen medisch noodzakelijk, maar is ook een moment om van te genieten. Een hoogstpersoonlijke beleving, elke dag weer."

Kennis en ervaring van koks naar woongroepen
De eerste exemplaren werden uitgereikt door de koks zelf: Jaco Groen, Dirk Pieter van Leeuwen en Willem Vogels. Het idee voor het kookboek ontstond nadat Jaco en Dirk Pieter voor de tweede keer de hoofdprijs voor het 'Beste Menu in de Zorg' wonnen. Zoveel kennis en ervaring, dat moest gebundeld worden. Samen met Willem, die al een succesvol kookboek voor kinderen op de markt heeft gebracht, zijn de koks aan de slag gegaan. Alle woongroepen van Marente waar gekookt wordt, krijgen dit vijftig pagina's tellende kookboek.

Meer berichten