Logo deteylinger.nl
Irene met haar middelste zoon Mark. "Sommige uitvaartcentra geven mijn boek mee aan nabestaanden."
Irene met haar middelste zoon Mark. "Sommige uitvaartcentra geven mijn boek mee aan nabestaanden." (Foto: Esther Akerboom)

'Niet iedereen kan gevoelens van rouw onder woorden brengen'

  Zorg & Welzijn

REGIO • Als je gelukkig getrouwd bent, is het verliezen van je partner een van de ergste dingen die je kan overkomen. Het gebeurde de nu 46-jarige Irene Turk uit Noordwijk. Twee jaar geleden verloor zij haar man Johan aan de ziekte Non-Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker, en zij bleef achter met hun drie zoons. Na zijn overlijden hield zij blogs bij op Facebook waarop ze haar gevoelens van rouw deelde met de mensen om haar heen. Deze blogs zijn gebundeld in het boek 'Reis door mijn rouw in 80 blogs', waar veel mensen troost uit putten.

Door Esther Akerboom

"Ik was al begonnen met schrijven tijdens de ziekte van Johan", vertelt ze. "We kennen heel veel mensen in Noordwijk. Als we dan eens naar buiten gingen, hield iedereen ons aan om te vragen hoe het ging. Hartstikke lief natuurlijk, maar Johan wilde juist even lekker lopen. Ik ben toen op Facebook berichtjes gaan plaatsen over hoe het ging, zodat iedereen op de hoogte was. Na zijn overlijden plaatste ik af en toe een stukje over hoe het met mij en de jongens ging. Maar de mensen misten mijn berichten. 'Kun je niet weer gaan schrijven, want ondanks dat het verdrietig was schreef je zo mooi', zeiden ze. Ik bedacht me toen dat ik kon gaan schrijven over de periode na Johans overlijden. Over hoe mensen reageren, wat ze zeggen en wat je wilt dat ze zeggen, waar je tegenaan loopt qua gevoel en qua praktische zaken. Ik weet dat iedereen wel zo'n beetje hetzelfde voelt na zo'n verlies, maar niet iedereen kan het onder woorden brengen."

'Ik hoef er niet rijk van te worden'

Irene plaatste haar berichten op Blogspot en zag dat ze binnen een paar maanden al 50.000 keer gelezen waren. Toen begon het idee van een boek bij haar op te komen. "Ik wilde het sowieso al bundelen voor de kinderen, voor mezelf en mijn naasten. Ik kon bij een uitgever terecht, maar ik heb met behulp van een kennis de stap gezet om het zelf uit te geven. Op deze manier hoeft het boek minder te kosten voor de mensen die het willen hebben. Ik hoef er niet rijk van te worden."

Nabestaanden

Irene krijgt heel veel fijne reacties op haar boek. "Van vrienden en familie kun je je dat nog voorstellen, maar als er zoveel mensen zijn die mij niet kennen en waar ik dan van die positieve reacties van krijg, dat vind ik echt heel bijzonder. Het is ook heel speciaal dat sommige uitvaartcentra mijn boek meegeven aan nabestaanden."

Adamas inloophuis

'Reis door mijn rouw in 80 blogs' is voor 15 euro te koop in diverse boekwinkels in de Bollenstreek. Op 7 maart is Irene te gast in het Adamas inloophuis in Nieuw-Vennep, waar zij een boekpresentatie zal houden en waar iedereen die interesse heeft natuurlijk van harte welkom is. Via internet is het boek te bestellen via reisdoormijnrouw@gmail.com en op boekwinkeltjes.nl.

Meer berichten