Logo deteylinger.nl
Johan Nouws (stichting MEE) en Talitha Kaptein (rechts, Nederlandse Vereniging voor Autisme) zijn de mede-organisatoren van de informatiebijeenkomst. | Foto: archief
Johan Nouws (stichting MEE) en Talitha Kaptein (rechts, Nederlandse Vereniging voor Autisme) zijn de mede-organisatoren van de informatiebijeenkomst. | Foto: archief (Foto: )

Autisme bij vrouwen komt vaker voor dan gedacht

  Zorg & Welzijn

Regio • Over autisme bij vrouwen is minder bekend dan over autisme bij mannen. Toch komt het vaker voor dan wordt gedacht. De uitingsvormen tussen mannen en vrouwen zijn vaak verschillend. Op donderdagavond 11 april wordt er een autismebijeenkomst georganiseerd in Noordwijkerhout over dit onderwerp. Iedereen die belangstelling heeft voor autisme is welkom.

Autisme kenmerkt zich soms bij vrouwen anders dan bij mannen. Daardoor wordt het nog te weinig herkend.

Verschillen

Helen is een vrouw met ASS. Haar partner Geert is een man met ASS. Ondanks dezelfde diagnose bevinden zij zich op verschillende plekken in het autismespectrum. Tijdens een avondvullende presentatie reflecteren zij op persoonlijke ervaringen tijdens verschillende fasen van hun leven, vriendschappen en relaties, maar ook hun talenten en beperkingen. Daarbij kijken ze naar onderlinge verschillen, overeenkomsten en ook wat ze denken nodig te hebben gehad op moeilijke momenten. In combinatie met bestaande theorieën en cijfers hopen zij een allround beeld te geven waar zowel andere mensen met ASS alsmede hun ouders/verzorgers en professionele begeleiders iets van opsteken. De verschillen tussen mannen en vrouwen met autisme zullen duidelijker worden.

Lezing en informatiemarkt

De bijeenkomst is bij Stichting Ontmoetingscentrum Puyckendam (Pilarenlaan 4P1) in Noordwijkerhout. De deuren gaan om 19.30 uur open. Het officiële gedeelte begint om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Voorafgaand en na afloop van de lezing is er een informatiemarkt. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden. Er wordt wel verzocht vooraf aan te melden bij de NVA Zuid-Holland via talitha.kaptein@planet.nl onder vermelding van 'autisme bijeenkomst 11 april'.

Organisatie

In de vijf gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek worden roulerend bijeenkomsten georganiseerd. Iedere bijeenkomst heeft een apart thema. Iedere bijeenkomst heeft een apart thema. Deze avond wordt georganiseerd door Gemeente Noordwijk, de Nederlandse Vereniging voor Autisme, Stichting MEE en een groep ervaringsdeskundigen. Daarnaast zijn diverse organisaties vertegenwoordigd op de informatiemarkt.

Meer berichten