Logo deteylinger.nl
Tijdens het festival kunnen bezoekers bij veel verenigingen en clubs zelf meedoen. | Foto: archief
Tijdens het festival kunnen bezoekers bij veel verenigingen en clubs zelf meedoen. | Foto: archief (Foto: Marieke Voorn)

Vrijetijd festival als feestelijke afsluiter

  Zorg & Welzijn

Sassenheim • Park Rusthoff is op zaterdag 15 juni het podium voor de verenigingen, clubs en organisaties uit Teylingen. Tijdens het Vrijetijd festival kunnen inwoners gratis kennismaken, informatie inwinnen én meedoen. Ook zijn er tussen 11.00 en 16.00 uur meerdere optredens.

Ieder jaar in juni staat het Vrijetijd festival op de agenda van organisator Welzijn Teylingen. Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet, trekt de kar. "Ik schrijf de ruim 200 verenigingen aan met de vraag of ze mee willen doen. Dat niet elke vereniging dat doet, snap ik ook. Het is best pittig om zo aan het einde van het seizoen nog vrijwilligers te vinden die dat op willen pakken. Als Welzijn Teylingen faciliteren we, maar de verenigingen en clubs moeten het doen. Toch merken we ieder jaar ook veel enthousiasme. Gelukkig maar, want we doen dit voor de clubs."

In totaal kreeg ze 27 enthousiaste reacties. Het deelnemersveld loopt sterk uiteen. Er zijn veel nieuwe gezichten, zoals 't Onderdak, Omroep Bo en het Hospice Duin- en Bollenstreek die zich presenteren. Ook de Vereniging tot Viering van Warmondse Feesten (VWF), dat dit jaar een halve eeuw bestaat, is voor het eerst aanwezig. De 'vaste gasten', zoals Kofoed ze met plezier noemt, zijn er ook. Fietsmaatjes Teylingen staat klaar voor een proefritje op de duofiets, duikvereniging Het Onderwaterbos zet een bad op waar geïnteresseerden, jong en oud, een duik kunnen nemen. Stichting Oud Sassenheim geeft info over hun activiteiten, bij TOP kan gekorfbald worden.

Cultuur en sport

Ook de optredens springen in het oog. Theaterschool Teylingen, Up2Stage, toneelvereniging Pankras, Adest Musica, St. Cecilia en de harmonie van Crescendo staan allemaal op de lijst.

Het is precies hoe Kofoed het graag ziet; reuring op het middenterrein en bij de entree, waar voor de kinderen een springkussen staat opgesteld. "Laten zien wat je doet, werkt. Dat is wat we in de afgelopen jaren wel geleerd hebben. Niet alleen een folder uitdelen in een kraam, maar echt bezoekers actief betrekken bij je sport of vereniging. Laat ze meedoen, iets uitproberen of geef een demonstratie. Veel deelnemers snappen dat ontzettend goed. Ik vind het altijd knap hoe ze dat vormgeven. Bij de scouting Scojesa zie je dat bijvoorbeeld, die zetten een heel dorp neer. De Tjarda zeeverkenners zijn ook ontzettend actief. Of wat dacht je van de Dynamo (badminton), VSC (volleybal) en The Bassets (rugby)? Bij zwemvereniging Sassenheim zijn ze ook heel creatief om mensen bij hun sport te betrekken. En het werkt echt!"

Loterij

Voor kinderen is ook dit jaar weer een stempelkaart, uitgedeeld op de basisscholen, waarmee ze bij de verschillende kramen stempels kunnen verdienen. Bij vijf stempels, kunnen ze een ijsje halen.

Als extra is er dit jaar een loterij, vertelt Kofoed. "Welzijn Teylingen is sinds kort een leer-/werkbedrijf en samen met studenten hebben we gekeken hoe we nog meer contact tussen bezoekers en standhouders kunnen creëren. De leerlingen kwamen op het idee van een verloting, waarbij de verenigingen zelf prijsjes beschikbaar stellen. Denk aan gratis kaartjes voor een voorstelling, maar ook een pot snoep. Voor 50 eurocent verkopen de studenten lootjes in het park en in het dorp. Bij de kraam van Welzijn Teylingen is te zien zien of en wat er gewonnen is. Vervolgens kunnen ze direct naar de verenigingen om hun lootje te verzilveren en de prijs op te halen.

Afscheid

Voor Kofoed is het de laatste editie van het festival dat zij organiseert. Deze zomer neemt ze afscheid bij Welzijn Teylingen en gaat met pensioen. "Het festival is altijd een van de hoogtepunten van mijn werk. Je bent toch een beetje de spin in het web. Het contact met de verenigingen is ontzettend leuk, en zien hoe enthousiast zij bij het festival betrokken zijn, maakt het alleen maar leuker. Het is daarom voor mij persoonlijk ook een mooie afsluiter."

Meer berichten