Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Buitendienst van Teylingen volgt training 'omgaan met dementie'

  Zorg & Welzijn

Teylingen • De voltallige buitendienst van Teylingen heeft de training 'Goed omgaan met dementie' van Samen Dementievriendelijk gevolgd. Op donderdag 16 januari kreeg ook de laatste groep het certificaat uitgereikt. Alle 52 medewerkers weten nu hoe zij goed kunnen omgaan met mensen met dementie.

De buitendienstmedewerkers van de gemeente komen veel in contact met inwoners. Daar kunnen ook inwoners met dementie bij zijn. Aangezien er in Teylingen zo'n 600 mensen met deze ziekte wonen, heeft de gemeente de buitendienst een training aangeboden. Teylingen wil namelijk graag een dementievriendelijke gemeente zijn: een gemeente waar mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.

Inzicht gekregen

Veel collega's van de buitendienst kennen in hun directe omgeving iemand met dementie. Maar tijdens de training ontstond ook het inzicht dat zij in hun werk vaker dan gedacht met mensen met dementie te maken hebben. De training was dan ook heel waardevol. Medewerker René Datem: "Het was een leuke, interactieve cursus. Het toneelspel van een van de cursusleiders was confronterend, maar leerzaam. Ik heb duidelijke handvatten gekregen om beter om te gaan met bepaalde situaties. Voortaan besteed ik aandacht aan iemand geruststellen, aankijken en even meedenken."

Trainingen

Een dementievriendelijke gemeente word je niet zomaar. Daarom werkt de gemeente samen met zorg- en welzijnsaanbieders, woningcorporaties de seniorenvereniging en huisartsen. Om de kennis over en het begrip voor mensen met dementie te vergroten, is er een Facebookpagina Dementievriendelijk Teylingen opgericht.

Verder zijn de afgelopen jaren trainingen georganiseerd voor vrijwilligers in zorg en welzijn, ondernemers en medewerkers binnen de gemeente. Het plan is om ook trainingen te gaan organiseren voor inwoners. Overigens bestaan er ook online trainingen, kijk hiervoor op www.samendementievriendelijk.nl.

Bij het Sociaal Team Teylingen werken speciaal opgeleide medewerkers waar alle inwoners met hun vragen terecht kunnen. Ook met vragen over dementie.

Meer berichten