Logo deteylinger.nl
Wethouder Arno van Kempen, POH jeugd Voorhout Judith Wiltenburg, Frans Zonneveld, POH Jeugd Warmond Nicoline Sieval en Carola van Maris.
Wethouder Arno van Kempen, POH jeugd Voorhout Judith Wiltenburg, Frans Zonneveld, POH Jeugd Warmond Nicoline Sieval en Carola van Maris. (Foto: pr.)
Warmond

Jongeren met problemen krijgen sneller de juiste hulp

  Zorg & Welzijn

Teylingen • Een onbekommerde jeugd is helaas niet iedereen gegeven. Veel kinderen en jongeren in Voorhout en Warmond kampen met allerlei problemen. Dan kan het gaan om somberheid, ADHD, een hoge schooldruk of de nasleep van een scheiding. Nu nog worden deze kinderen en jongeren door de huisarts doorverwezen naar de GGZ in de regio, maar dan komen ze vaak op de wachtlijst terecht. Met de nieuwe Praktijk Ondersteuner Huisartsen-Jeugd krijgen de kinderen en jongeren (en hun ouders) voortaan de hulp die ze nodig hebben.

Het aantal kinderen en jongeren, dat extra ondersteuning nodig heeft in Warmond en Voorhout ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Ongeveer tien procent van de kinderen en jongeren hebben voor kortere of langere tijd behoefte aan wat extra ondersteuning. Een deel van deze groep krijgt ondersteuning vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het andere deel wordt verwezen naar de GGZ. Omdat de capaciteit bij de GGZ-instellingen beperkt is, komen nu nog veel kinderen en jongeren op de wachtlijst te staan. Hierdoor duurt het soms lang voor ze daar geholpen kunnen worden. 

Helpen in vroege fase

Dat kan zo niet langer besloten Arno van Kempen (wethouder gemeente Teylingen) Frans Zonneveld (voorzitter van Wijksamenwerkingsverband Voorhout en Warmond) en Carola van Maris (Wijkmanager van het Wijksamenwerkingsverband Voorhout en Warmond). Juist door kwetsbare kinderen en jongeren al in een vroege fase te helpen, wordt voorkomen dat de situatie steeds erger wordt. Zo ontstond het idee voor het aanstellen van een ‘Praktijk Ondersteuner Huisartsen Jeugd’. Nicoline Sieval is op 1 januari als POH-Jeugd begonnen in Warmond en sinds diezelfde dag zit Judith Wiltenburg voor de kinderen klaar in Voorhout. Nicoline en Judith werken ook al bij huisartsenpraktijken in Warmond en Voorhout.

Carola van Maris: ,,Met deze positieve gezondheidsondersteuning kunnen we de problemen waar de kinderen en jongeren tot 18 jaar mee zitten laagdrempelig en lekker dicht bij huis oppakken. Via de huisarts kan een afspraak gemaakt worden.’’ 

Agressie, depressie, burn-out

Deze extra zorg voor de jeugd gaat niet om lichamelijke problemen, zoals een gebroken been. Het gaat er juist om, dat kinderen en jongeren geholpen worden die met zichzelf in de knoop zitten. Dat uit zich bijvoorbeeld in een agressieve houding, depressie of burn-out. Soms komt dat, omdat ze zo in elkaar zitten, maar regelmatig wordt het ook veroorzaakt door externe factoren. Zoals een hoge schooldruk of een nog niet verwerkte scheiding door de ouders. 

Gratis 

De steun van de POH-Jeugd kost de ouders geen geld. De kosten worden betaald door de zorgverzekering en ook is er subsidie van de gemeente Teylingen. Judith en Nicoline staan de kinderen bij. “Het belang van de jeugd staat voorop. We willen graag met kinderen en jongeren in gesprek om te onderzoeken wat er aan de hand is. We kunnen zelf kinderen en jongeren in behandeling nemen, maar ook toe leiden naar andere zorg.” 

Wethouder Arno van Kempen ondersteunt de komst van de POH-Jeugd van harte.  “Met veel plezier en verwachting ondersteunt de gemeente dit initiatief waarmee meer jeugdigen door de inzet van snelle en passende hulp een kans krijgen om weer die dingen te doen die mensen van die leeftijd horen te doen!”

Spreekuren

Meer informatie is te vinden op de website: www.zorggroepvoorhout-warmond.nl. Judith heeft iedere woensdag spreekuur in het CJG (Raadhuisplein 3 in Voorhout) en Nicoline is elke maandagmiddag bereikbaar in de huisartsenpraktijk aan de Dorpsstraat 51 in Warmond.

Meer berichten