Logo deteylinger.nl
Foto: Pixabay
Teylingen

GGD Hollands Midden start vrijdag met de boosterprik

  Zorg & Welzijn

Regio • De GGD Hollands Midden is de eerste regio die start met de boosterprik. Vanaf vrijdag 19 november zijn de eerste 80-plussers welkom op de vaccinatielocaties. 

Als de 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en daar in januari 2022 mee kunnen starten.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie boven op de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het immuunsysteem om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De extra prik helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen geboren in of voor 1961 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na hun eerste vaccinatie(s), vanwege hun leeftijd, een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Boosterprik ook voor zorgpersoneel
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Boosterprik met mRNA-vaccin
Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie krijgt een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook als je eerst een ander soort vaccin hebt ontvangen. Een mRNA-vaccin kan namelijk veilig gecombineerd worden met andere typen vaccins zoals Janssen of AstraZeneca. Je kunt niet zelf kiezen welk mRNA-vaccin je krijgt. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties.

Geen gevolgen voor coronabewijs
De boosterprik heeft geen invloed op de CoronaCheck-app. Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig na één prik Janssen of twee prikken Pfizer/Moderna/AstraZeneca.

Wil je extra informatie over de boostervaccinaties? Kijk dan op de website van het RIVM.

Onderwijspersoneel blijft welkom zonder testafspraak
Vanwege de grote drukte op de teststraten, is het voorlopig niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor een test. Die regel geldt echter niet voor personeel binnen het onderwijs of de kinderopvang. De GGD Hollands Midden heeft dagelijks een speciaal inloop uur voor het testen van deze doelgroep. Medewerkers binnen het onderwijs en de kinderopvang kunnen daar nog steeds zonder afspraak terecht.

83 procent volledig gevaccineerd

Op dit moment heeft 84 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 83 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Meer berichten