Logo deteylinger.nl
<p>Huisartsen Frans Zonneveld en Gijsje Duijzer gaan na 37 jaar stoppen. | Foto: Joep Derksen</p>

Huisartsen Frans Zonneveld en Gijsje Duijzer gaan na 37 jaar stoppen. | Foto: Joep Derksen

(Foto: Joep Derksen)
Voorhout

Huisartsen Zonneveld en Duijzer volgend jaar met pensioen

  Zorg & Welzijn

Voorhout • Frans Zonneveld en Gijsje Duijzer stoppen het komende jaar als huisartsen. In 37 jaar hebben ze het artsenwerk compleet zien veranderen. Ze opereerden al die tijd tussen leven en sterven en hebben veel bijzondere momenten meegemaakt met talloze Voorhoutse families. 

Door Joep Derksen

“Ik denk dat ik mijn patiënten zal missen”, geeft Gijsje aan. “Ze zijn onderdeel van mijn persoonlijk leven geworden. Ik ben niet een heel technische, maar juist een gezinsdokter. Het is een dubbel gevoel, dat ik op 1 januari ophoud met werken. Maar de laatste twee jaren waren heel zwaar voor mij. Er zijn ons mensen ontvallen, die we al heel lang kennen; daar heb ik veel moeite mee. Nu ik zelf ouder wordt, trek ik me het overlijden en lijden van mensen steeds meer aan en dat is geen goede eigenschap van een huisarts.”

Frans beaamt: “Dat merk ik bij mezelf ook wel. Gijsje kwam twee jaar geleden bij me om te praten over het stoppen met werken. Voor mij voelde die stap toen nog niet goed. Daarom heb ik ervoor gekozen om gedurende maximaal een jaar nog twee dagen per week door te gaan; ook als ondersteuning van onze opvolgers Monique van Oostrom en Pieter de Groot. Ik zet het ook minder gemakkelijk van me af, wanneer mensen die ik al 37 jaar ken ziek worden of ons ontvallen.”

Sappelen

Op 15 december 1984 begonnen Gijsje en Frans hun gezamenlijke praktijk in de toenmalige nieuwbouwwijk Oosthout in Voorhout. Het was sappelen in het begin, want nadat de eerste tien patiënten ingeschreven waren, kwam er door de strenge winter een bouwstop. Zonder nieuwe huizen kwamen er ook geen nieuwe patiënten. Maar door de jaren heen groeide Oosthout gestaag en daarmee ook de activiteiten van de beide huisartsen.


Lees het complete interview in De Teylinger van woensdag 8 december.

Meer berichten