Logo deteylinger.nl
<p>Marike, Laura en Monique van het Stip zitten klaar in de JoJo. | Foto: pr.</p>

Marike, Laura en Monique van het Stip zitten klaar in de JoJo. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Sassenheim

‘STIP is er voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken’

  Zorg & Welzijn

Sassenheim • Sinds een aantal weken is Stichting Lumen gestart met het STIP in Ontmoetingswerkplaats De JoJo. Het Stip is een ‘Steun- en Informatiepunt’. En ondanks wat een eerdere kop in deze krant deed vermoeden, is het STIP lang niet enkel bedoeld voor mensen met een verslaving, maar juist ook voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken.

Op de dinsdagochtend zitten de ervaringsdeskundigen, die door Lumen speciaal zijn opgeleid, klaar in De JoJo om informatie, advies of een luisterend oor te bieden. Zonder verwijzing, gratis en onafhankelijk. Ze kijken met je mee waar nodig, bijvoorbeeld op het gebied van welzijn, werk en inkomen of scholing. Maar ook met vragen over psychische problemen van jezelf of bij familie of vrienden. Ze hebben een scala aan advies vanuit hun eigen ervaringen, waarmee ze anderen graag op weg helpen. Monique: “Uit ervaring weet ik dat na regen weer zonneschijn komt, en dat wil ik graag ook aan anderen doorgeven.” 

Zonder wachtlijst

Bijvoorbeeld wanneer je kampt met psychische klachten en daardoor het overzicht even helemaal kwijt bent. Of te maken krijgt met lastige procedures van instanties waarvan je niet zo goed weet wat je te wachten staat. Of gewoon eens een luisterend oor zoekt of wat advies over waar je nu staat in je leven. Dan kan het STIP een uitkomst bieden. Ook omdat de stap naar de GGZ soms heel groot kan zijn en de wachtlijsten voor professionele hulp erg lang zijn. In de tussentijd is het dan fijn als je met iemand kunt praten, die je begrijpt en er voor je is. 

Marike is ook een van deze ervaringsdeskundigen en vertelt: “Het STIP is een veilige plek waar je terecht kunt met je probleem en ook om te weten dat je er echt niet alleen voor staat.” De samenwerking tussen Lumen en de JoJo maakt het STIP extra sterk, omdat de JoJo al een laagdrempelige plek is, waar veel mensen de weg naartoe al weten te vinden. Daar kunnen ze nu dankzij het STIP ook net dat beetje extra hulp en steun bieden, dat mensen soms nodig hebben om alles op de rit te houden.

Vanaf 11 januari

Je vindt het STIP na de kerstvakantie (vanaf 11 januari) weer iedere dinsdag van 10.30 tot 12.30 uur in Ontmoetingswerkplaats De JoJo aan het Hortusplein 14 in Sassenheim. Ook tijdens de lockdown blijft het mogelijk het STIP te bezoeken, met uiteraard wel de maatregelen als mondkapje en anderhalve meter afstand gewaarborgd. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met stipteylingen@lumen-hollandrijnland.nl..

Meer berichten