Logo deteylinger.nl
<p>Leanne Noordover heeft een kast vol menstruatieproducten in de tuin. Iedereen mag daaruit gratis maandverband of tampons meenemen. | Foto: MV</p>

Leanne Noordover heeft een kast vol menstruatieproducten in de tuin. Iedereen mag daaruit gratis maandverband of tampons meenemen. | Foto: MV

(Foto: MV)
Sassenheim

Hulp bij menstruatie-armoede

  Zorg & Welzijn

Sassenheim • Één op de tien vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband. Als je moet rondkomen van een beperkt budget in de week en je moet kiezen tussen eten of maandverband, wat zou jij dan kiezen? Leanne Noordover – de Regt is gestart met een uitgiftekast in haar eigen tuin met gratis menstruatieproducten.

Veel geld gaat gewoon naar eten en drinken, maar van het kleine budget moeten dus ook verzorgings- en hygiëneproducten worden gekocht. Deze producten zijn belangrijk voor iedere vrouw. Leanne Noordover – de Regt (42) van De Roze Hulp wil graag alle meisjes en vrouwen de kans geven om altijd menstruatieproducten tot hun beschikking te hebben. “Daarom staat er 24 uur en 7 dagen in de week een MUP kast in mijn tuin. Zodat je zelf iets kan kiezen wat bij jezelf past. MUP staat voor menstruatie uitgiftepunt”, vertelt ze. De MUP kast is te vinden aan de Irissenstraat 10 in Sassenheim.

Doorpakken

Leanne begon haar initiatief drie weken geleden, vertelt ze enthousiast. “Ik ben nog steeds herstellende van long-covid, en wilde graag iets van vrijwilligerswerk doen. Op Instagram zag ik een vrouw die al een MUP-kast heeft. Dat vond ik zo’n goed doel, dat is daar ook aan wilde bijdragen. En als ik iets in mijn hoofd heb, dan wil ook doorpakken, dus een week later stond de kast in onze voortuin.” 

De producten in de kast krijgt ze uit haar omgeving. “Ik word in mijn missie gesteund door het armoedefonds. Maar het zou leuk zijn wanneer door lokale steun de MUP kast altijd gevuld is. Zoals het nu al gaat is dit gelukkig geen probleem, ik heb al veel ontvangen. Maar er is altijd meer welkom!”. Maandverband en tampons in alle verschillende maten, incontinentiemateriaal, inlegkruisjes, cups, kraamverband. Kun je iets missen van deze materialen? Breng ze langs en Leanne zorgt ervoor dat ze goed terecht komen bij de mensen die ze nodig hebben. Je mag aanbellen of een tasje aan de deur hangen. 

De Sassenheimse vertelt dat ze al in gesprek is over meer MUP-kasten in Teylingen. “Ik zou er graag één in elk dorp willen, plus op de twee middelbare scholen!”.

Drempel

Leanne nodigt iedereen uit, die iets nodig heeft, om langs te komen. “Ik snap heel goed dat je wellicht over een drempel moet stappen, maar weet dat de kast al veel wordt gebruikt. Ik zal je vriendelijk en met respect verwelkomen. ‘s Avonds kun je ook anoniem meenemen wat je nodig hebt. Of je nu schulden hebt, problemen van welke aard ook of je bent gevlucht en net in Nederland, ik heb producten voor iedereen.”

n Uitgiftepunt MUP met gratis maandverband en tampons

Meer berichten