Wethouder Wietsma (r) bezoekt de Spelewey: "Samen koken en eten is een mooi voorbeeld van elkaar ontmoeten".
Wethouder Wietsma (r) bezoekt de Spelewey: "Samen koken en eten is een mooi voorbeeld van elkaar ontmoeten". Foto: pr./Sven van der Vlugt

Bezoek de Buurtkamer tijdens de Week van de Ontmoeting

Zorg & Welzijn Teylingen

Teylingen • De Week tegen Eenzaamheid is van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober. Net als in de rest van Nederland worden dan ook in Teylingen verschillende activiteiten georganiseerd, maar dan onder de noemer Week van de Ontmoeting. De gemeente werkt hierin nauw samen met Welzijn Teylingen, maar ook verschillende andere organisaties organiseren iets. Het tegengaan van eenzaamheid is een belangrijk punt en de gemeente gaat hier de komende tijd verder mee aan de slag. 

Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam. In Teylingen gaat het om ongeveer 7,7 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder (gegevens: RIVM, 2020). Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van tekortschieten. Hoe langer het gevoel duurt, hoe lastiger het is om er vanaf te komen. Een goede reden om op tijd te handelen.

Ontmoetingsactiviteiten

Verschillende Teylingse organisaties faciliteren door het jaar heen activiteiten rondom ontmoeting. Variërend van een jaarlijkse burendag, Fietsmaatjes, buurtkamers en andere creatieve ontmoetingsmogelijkheden. Met als doel mensen, jong en oud, uit hun sociale isolement te halen en te helpen hun netwerk te vergroten of mee te doen aan activiteiten.

Samen koken en eten

Een opvallende activiteit in Teylingen is bijvoorbeeld het samen koken en eten, georganiseerd door Stichting Welzijn Teylingen in de Spelewey. Eens per maand komt een groep van zo’n 25 enthousiaste deelnemers koken. Na afloop eten de deelnemers de maaltijd samen met buurtbewoners. Ook in de Week van de Ontmoeting vindt deze activiteit plaats. Wethouder Reny Wietsma bracht er begin van deze maand alvast een bezoekje. 

Wethouder Wietsma: “Dit samen koken en eten is een mooi voorbeeld van elkaar eens op een andere manier ontmoeten. Samen iets doen en ook samen eten verbindt mensen. De gemeente vindt eenzaamheid een belangrijk onderwerp en gaat hier de komende tijd mee aan de slag. Ontmoetingsfuncties zoals bij de Spelewey nemen we zeker mee als manier om samen eenzaamheid aan te pakken.” 

Actieprogramma

De Week tegen Eenzaamheid 2022 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan 250 gemeenten en 160 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties doen mee. Zij zetten zich er actief voor in om samen de toenemende eenzaamheid tegen te gaan. Kijk voor meer informatie en wat je zelf kunt doen op www.herken-eenzaamheid.nl en www.eentegeneenzaamheid.nl. | Foto: pr./ Sven van der Vlugt

Uit de krant