Nicole Koman schreef een boek over haar eigen adoptie en hoopt anderen er ook mee te helpen. | Foto: pr.
Nicole Koman schreef een boek over haar eigen adoptie en hoopt anderen er ook mee te helpen. | Foto: pr. Foto: pr./Monica Stuurop

Nicole komt uit ‘verzwegen generatie’ en schreef een boek over haar adoptie

Zorg & Welzijn Voorhout

Voorhout • ‘Er waren inmiddels de nodige boeken over adoptie geschreven. Een groot deel gaat over ervaringen van adoptieouders en van adoptiekinderen bij adoptie uit het buitenland. Over de eerste groep adoptiekinderen in Nederland kwamen de laatste jaren verhalen van afstandsmoeders, maar nauwelijks verhalen van de geadopteerden zelf. Het leek een verzwegen generatie te blijven.’ Nicole Koman uit Voorhout besloot haar eigen geschiedenis op te schrijven, die van een baby die na zeven maanden geadopteerd werd. 

Nicole Koman werd in 1963 geboren in Amsterdam. Zeven jaar daarvoor was adoptie per wet in Nederland geregeld. Na iets meer dan een half jaar in een kindertehuis te hebben gewoond, werd ze geadopteerd. Ze had een gelukkige jeugd, en dacht jarenlang dat de adoptie geen rol in haar leven speelde. Nicole: “De ouders waarbij ik opgroeide waren liefdevol en stimuleerde me in alles. Maar na hun overlijden merkte ik dat ik me onzeker ging voelen over mijn plek in de familie waarin ik was opgegroeid. Het was een gevoel dat in mij zat. Van de familie uit was er geen enkele aanleiding. Heel even heb ik toen gedacht op zoek te gaan naar biologische familie, maar ik heb dat ook snel weer losgelaten.”

Blij, maar schuldig

Tot haar eigen dochter tien jaar later vroeg om opnieuw op zoek te gaan naar haar biologische familie. Nicole noemt het een spannende en onzekere tijd, waarin ze nieuwe familieleden leerde kennen. Naast dat ze blij was, voelde ze zich ook schuldig. “Ik veranderde het beeld dat zij hadden van hun moeder en zus.” Ook naar haar adoptiefamilie was er dat gevoel. “Het was een loyaliteitsconflict. Van alle kanten ontstond nu het onzekere gevoel of ik wel geaccepteerd werd.”

Nicole deed in dezelfde periode een opleiding IMH (infant mental health), die gaat over de vroegste ontwikkeling van een kind. “Daar werd ik met m’n neus op de feiten gedrukt dat mijn ontstaansgeschiedenis wel degelijk invloed had op mijn leven en ook op het leven van onze kinderen. Op dat moment dacht ik ‘het enige dat ik voor hen kan doen is het hele verhaal opschrijven’. Mochten zij tegen dingen aanlopen in hun leven dan konden ze misschien antwoorden vinden in dat verhaal.” ‘De ontdekking van mijn andere geschiedenis’ kost 19,95 euro en wordt uitgegeven door Uitgeverij Aspekt. ISBN: 9789464629002.

Lees verder in De Teylinger van woensdag 15 maart.

Uit de krant