Maren Bartels, Steunoudercoördinator bij Voor ieder 1. | Foto: pr.
Maren Bartels, Steunoudercoördinator bij Voor ieder 1. | Foto: pr. Foto: pr.

Steunouders gezocht voor één of twee dagdelen

Zorg & Welzijn Teylingen

Teylingen • Kinderen grootbrengen is een hele klus. Dan is het fijn als je zo nu en dan kunt terugvallen op iemand anders. Maar niet iedereen heeft mensen om zich heen die kunnen bijspringen als dat nodig is. Daarom helpt Voor ieder 1 diverse gezinnen in de gemeente Teylingen met steunouders: volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is en kind kan zijn. Omdat het aantal ouders dat steun nodig heeft groeit, is er grote behoefte aan nieuwe vrijwilligers.

Maatschappelijk werker Maren Bartels van Voor ieder 1 is steunoudercoördinator. Maren: “Het is stressvol voor ouders die een steuntje in de rug nodig hebben, maar niet kunnen terugvallen op mensen in hun omgeving. Stress thuis heeft effect op hun kinderen. Met een steunouder krijgen ouders de ruimte om op adem te komen en helpen we te voorkomen dat problemen in gezinnen ontstaan of erger worden.”

Toevoeging

Esther is al een tijdje steunouder: “Wij hebben het goed. We kunnen drie keer per jaar op vakantie, hebben een fijn huis, kunnen kopen wat we willen en onze kinderen gaan prima. De tijd en energie die we ‘over’ hebben, wil ik aan mensen om me heen besteden die het wat minder hebben. En het is geen grote moeite, Job* komt gewoon bij ons thuis en draait mee. Het voelt helemaal niet als belasting maar juist als toevoeging.” 

Vraag groeit

Steunouders zijn er niet alleen in deze regio. SteunouderNL is een landelijk initiatief dat in Teylingen gecoördineerd wordt door Voor ieder 1. Maren: “Wij koppelen de vraag- en steunouders aan elkaar en zorgen voor goede afspraken. Helaas merken we dat het aantal ouders dat het moeilijk heeft, groeit. Daarom zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Jong, oud, alleenstaand, met of zonder kinderen, iedereen met een stabiele gezinssituatie kan steunouder worden.” 

Aanmelden

In een kennismakingsgesprek met de steunoudercoördinator krijg je meer informatie en kun je vragen stellen. Zo kun je kijken of het bij je past. Als dat zo is, volg je een online training van twee avonden. Ook overleg je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De kosten van deze verklaring worden vergoed. De coördinator heeft contact met of gaat op zoek naar een gezin dat ondersteuning nodig heeft om een match mee te maken.

Informatieavond

Op dinsdag 24 oktober is er een informatieavond in Sassenheim (locatie Sassembourg) en op 10 en 26 oktober is er een online informatiebijeenkomst. De coördinator van Steunouder Teylingen, Maren Bartels, vertelt je dan graag vrijblijvend meer over de mogelijkheden. Aanmelden is fijn en kan via www.steunouder.nl/teylingen. Maren is ook telefonisch te bereiken via 06 12465414 of per e-mail teylingen@steunouder.nl. Of vraag het informatiepakket aan op www.steunouder.nl/teylingen..

* Job is niet zijn echte naam.

Uit de krant